Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири държави от Южна Америка кандидатстват за Мондиал 2030

Световната купа става на един век през 2030 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Уругвай, Аржентина, Чили и Парагвай дават ход на съвместната си кандидатура за организация на световното първенство по футбол през 2030 година, което ще отбележи стогодишния юбилей от първото издание на Мондиала в Монтевидео, съобщи Франс прес.

Кандидатурата ще бъде издигната символично на стадион "Сентенарио" в уругвайската столица, където се игра финалът между Уругвай и Аржентина (4:2). Финалът през 2030-а евентуално може да бъде игран на същия стадион.

"След като световното първенство ще празнува 100 години, то трябва да се върне в родното си място - Южна Америка", написа в Туитър президентът на КОНМЕБОЛ Алехандро Домингес.

"За нас трябва да се нарича Световно първенство на столетието", заяви уругвайският министър на спорта Себастиан Бауса. "Трябва да се концентрираме върху това. Честването на 100 години мондиали ще бъде тук. Завръщане към легендата, завръщане към корените!", каза още той.

Това може да бъде шесто издание на Мондиала в Южна Америка след Уругвай (1930), Бразилия (1950), Чили (1962), Аржентина (1978) и Бразилия (2014).

Испания и Португалия също са в борбата и обявиха през юни 2021 тяхната съвместна кандидатура. Великобритания и Република Ирландия се насочиха към общо кандидатстване за Евро 2028.

Има преговори и за обща кандидатура на Израел с Обединените Арабски Емирства и Бахрейн.

През 1930 година е имало само 13 участника на първото световно първенство, което се е играло само в Монтевидео на 3 стадион. През 2030 година ще има 48 участника и евентуално мачове в 15 града от 4 държави в Южна Америка.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна