Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиването на световната търговия засяга най-вече Китай, Източна Европа и Обединеното кралство

Глобалната търговия се сви през юни, като обемите се понижиха в Китай, Източна Европа и Обединеното кралство и има очаквания за по-рязък спад през следващите месеци, тъй като потребителите по света се борят с нарастващите разходи за живот, показва юнския доклад на CPB world trade monitor - водещ инструмент за проследяване на глобалния износ и внос, съобщава "Файненшъл таймс".

Обемът на стоките, търгувани по света, е намалял с 0,1% между май и юни, частично обръщайки ръста от 2,6%, регистриран през май. През второто тимесечие международната търговия се повиши с 0,8% спрямо година по-рано и след растеж с 0,6% през първите три месеца на 2022 г.

Глобалната търговия се повиши след първоначалните ограничения заради коронавирусната пандемия през 2020 г., тъй като потребителите купуваха повече стоки, докато услугите и мобилността все още останаха ограничени. През пролетта на 2021 г. световната търговия се повиши с над 20% на годишна база.

Растежът обаче започна да се забавя, тъй като търсенето се измести обратно от стоки към услуги, докато най-високите нива на инфлация от няколко десетилетия насам в повечето държави засегна финансите на домакинствата.

През юни 2022 г. обемът на международната търговията спадна в Китай (спад на вноса с 3,8% и на китайския износ с 1,6% през юни), разтърсената от войната в Украйна Източна Европа (повишение на вноса с 2,1%, но спад на износа с 6,7%) и в Обединеното кралство (спад на британския внос с 3,5% и на британския износ с цели 9,3%). Търговията пък беше до голяма степен в застой в еврозоната (повишение на вноса с 0,6% и намалени на износа с 0,1%) и САЩ (намалявне на внса през юни с 0,7% и нарастване на износа с 1,4%).

Световното индустриално производство, според CPB world trade monitor, се повиши през юни с 1,2% спрямо май, когато нарасна с 0,8%, но през второто тримесечие се сви с 1,6% след ръст с 3,1% в началото на годината.

Отделни бизнес проучвания сочат задълбочаване на спада на износа през последните месеци.

Глобалният S&P индекс на мениджърите по покупки (глобалният PMI индекс) показа, че новите поръчки за износ, което е ориентиран към бъдещето индикатор за световната търговия, са намалели през миналия месец с най-бързия темп от две години.

Предварителните PMI индекси за август на еврозоната, Обединеното кралство и САЩ пък разкриха, че свиването се е ускорило допълнително този месец.

CPB world trade monitor за юни


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна