Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на промишлената активност в еврозоната през август до 26-месечно дъно

Промишлената активност в еврозоната се сви през август за втори пореден месец най-вече в резултат на слабото търсене, което отразява влошаващата се покупателна сила в цяла Европа на фона на високата инфлация, показват окончателните данни от ежемесечното проучване на S&P Global.

Промишленият PMI индекс падна през август до 26-месечно дъно от 49,6 пункта спрямо 49,8 пункта през юли и под предварителен индекс на ниво от 49,7 пункта, като това представлява понижение на индекса за втори пореден месец под важното ниво от 50 пункта - ясен знак за свиване на дейността в промишлената сфера.

Освен заради слабото търсене, производителите в еврозоната намалиха дейността си и в отговор на влошаващите се икономическите перспективи.

Нов спад бележат и PMI подиндексите за производството и за новите поръчки, допринасяйки за общото понижение в сектора, като само промишлените PMI индекси на Нидерландия, Ирландия и Франция от1етоха позитивен растеж (над нивото от 50 пункта). В останалите страни от еврозоната - Испания, Германия, Австрия, Гърция и Италия, които са включени в това проучване, промишлените PMI индекси остават под важния праг от 50 пункта.

"Показателите за очакваното в бъдеще производство предполагат, че спадът вероятно ще се засили, при това вероятно значително през следващите месеци, което предполага понижение на БВП през третото тримесечие и означава, че са се повишили рискове за икономическа рецесия ", отбеляза Крис Уилямсън - главният бизнес икономисти, отговарящ за проучването.

Той добави обаче, че "има и някои добри новини по отношение на инфлацията с оглед на отслабване на разходите на входа и на изхода на предприятията поради отслабеното търсене и по-малко проблеми с веригите на доставки".

Солиден спад бележи промишлената активност в Германия (спад на промишления PMI индекс от 49,3 пункта през юли до 49,1 пункта през август, което е най-ниско ниво от юни 2020 г.) и в Италия (до 48,0 от 48,5 пункта), стагнация в Испания (повишение на PMI индекса до 49,9 пункта от 48,7 през юли), като експанзия в промишлеността сред водещите четири икономики на еврозоната беше отчетено само във Франция (повишение на промишления PMI индекс до 50,6 от 49,5 пункта през юли).


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна