Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ готови да подкрепят кабинет и с друг мандат, но не и общо управление с ПП?

Снимка: ГЕРБ

Ако не успее да състави кабинет, партия ГЕРБ е готова да подкрепи правителство и с друг мандат, включително и на "Продължаваме промяната", в името на стабилността на държавата и при условие, че програмата му съвпада с приоритетите, заложени в програмата за управление на ГЕРБ, обяви пред БНТ Кирил Ананиев с уговорката, че ГЕРБ не би участвала в един Министерски съвет с "Продължаваме промяната".

"Ако не се стигне дотам, че да създаде първата политическа сила правителство, тогава евентуално мандата минава на втората политическа сила. И ако тя наистина е готова в този труден момент да поеме отговорността да възстанови държавата в нормалния ѝ ритъм, защо да не го подкрепим", заяви Ананиев.

Държавният бюджет за следващата година е най-важната тема, с която трябва да се захванат новите депутати в 48-ото Народно събрание. Обединяващото между всички партии мнение е, че бюджет трябва да има, дори и да няма кабинет, настоя той.

Ананиев допълни, че в петък парламентът ще изслуша служебния финансов министър Росица Велкова за изпълнението на бюджета за тази година и макрорамката за Бюжет 2023. Според него на базата на реалните данни, които изнесе Велкова ще започнат същинските разговори за план-сметката.

По думите му ГЕРБ ще настоява за балансиран бюджет, в който държавната подкрепа към хората и бизнеса да е таргетирана единствено към тези, които наистина имат нужда от помощ.

"Трябва да се управляват правилно публичните финанси и сме заложили в края на 4-годишния мандат да се върнем отново към Маастрихтските критерии. Не сме изоставили мерките за бизнеса и населението, защото знаем че тази зима и годината, която ни предстои, ще е много по-тежка от миналата година. Държавната подкрепа, обаче, трябва да е балансирана и разпределена във времето, така че да се върнем към устойчивостта на публичните финанси", настоя Ананиев.

Бившият финансов министър упрекна ръководството на НАП, че не работи достатъчно за събирането на приходите в държавата. По негови сметки при толкова висока инфлация би трябвало в хазната да има още повече постъпления.


По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна