Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Консервативната партия биха избрали Риши Сунак за лидер, ако гласуваха днес

Риши Сунак и Лиз Тръс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако членовете на британската Консервативната партия трябваше да избират днес лидер между Лиз Тръс и Риши Сунак, щяха да гласуват за Сунак, показва проучване на фона на трудностите на сегашния премиер да се задържи на поста след провала на нейната фискална политика. Продължава да расте и подкрепата за опозиционната Лейбъристка партия. 

Проучването на агенция JL Partners е направено през уикенда след като Лиз Тръс уволни финансовия си министър Куази Куартенг и предприе нов завой с политика си. 43% от анкетираните са заявили, че предпочитат Сунак, а 28% са избрали Тръс. Останалите или се колебаят или са казали че няма да гласуват.

Ако се вземат предвид само тези, които са изразили мнение, това означава, че при гласуване днес Сунак ще получи 60% срещу 40% за Тръс, което е подобно на предишното гласуване само, че с обратен знак. При оябвеното гласуване сред партийните членове на 5 септември Тръс получи 57%, а Сунак 42%.

Друго проучване на агенция Redfield and Wilton за изборните нагласи сред населението показва, че лейбъристите вече се радват на 36-процентна преднина пред консерваторите. 56% от британците предпочитат лейбъристите срещу само 20% подкрепа за торите. 

Това е най-голямата разлика между двете основни британски партии, регистрирана от края на 1997 година насам. В интервю пред Би Би Си снощи Лиз Тръс настоя, че ще води торите на следващиет общи избори.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна