Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георгиева от МВФ призовава лидерите на Г-20 "да позволят на глобалната търговия да си свърши работата"

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева участва на срещата на върха на Г-20
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предупреди лидерите на Г-20 да не позволяват търговският протекционизъм "да пусне корени" и каза, че фрагментирането на световната икономика в геополитически блокове значително ще навреди на икономическия растеж, предаде Ройтерс.

Говорейки на започналата в Бали среща на върха на лидерите на страните от Г-20, Георгиева каза, че 345 милиона души в света сега страдат от хранителна криза в резултат на войната на Русия в Украйна, от високата инфлация и климатичните бедствия. Тя посочи, че страните от Г-20 трябва "да позволят на международната търговия да си върши работата".

"Премахването на бариерите, особено по отношение на храните и торовете, може да допринесе много за противопоставяне на страданието на стотици милиони хора", каза Георгиева и добави: "Не трябва да позволяваме протекционизмът да пусне корени и светът да се раздели на отделни блокове".

Шефът на МВФ отдавна предупреждава срещу фрагментирането на световната икономика на блокове, водени от Съединените щати и западните съюзници от една страна, и Китай и други управлявани от държавата икономики от друга, заявявайки, че това ще доведе до различни технологии и регулаторни стандарти и нарастващ търговски протекционизъм, напомня Ройтерс.

МВФ е изчислил, че такъв разделен свят ще губи поне 1,5% от глобалния БВП годишно, като "цената ще бъде много по-висока – два пъти по-висока или повече – за отворените икономики, тези, които зависят от международното сътрудничество", каза Георгиева.

Според нея все още имаше време да се избегне тази ситуация и "да се предотврати сомнамбулизъм в свят, който е по-беден и по-малко сигурен", добави тя.

Георгиева също така повтори призива си към страните от Г-20 да ускорят усилията си за облекчаване на дълга на по-бедните страни, засегнати от коронавирусната криза, от негативните странични ефекти на войната в Украйна и растящата инфлация.

За 25% от нововъзникващите пазарни икономики и 60% от страните с ниски доходи това смазва способността им да се справят с хранителната и енергийната несигурност, каза тя и добави: "трябва да направим много, много повече".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна