Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЕСА ще подкрепи промени в конституцията на РСМ, ако правителството се съгласи на предсрочни избори

Снимка: Pixabay

Македонската партия БЕСА ще подкрепи промени в конституцията, при условие че правителството се съгласи да проведе предсрочни парламентарни избори следващата пролет, обяви лидерът на партията Билал Касами.

„Ако приоритетът на правителството е промяна на конституцията и вписване на българите в нея като народ, то трябва да се направи компромис за предсрочни избори. Ако има воля за решаване на проблемите в областта на интеграцията и слабото управление на институциите, се надявам да можем да се споразумеем за конституционни промени и избори”, каза Касами на пресконференция.

Той обяви, че ако до пролетта не се проведат предсрочни парламентарни избори, БЕСА ще радикализира стъпките за натиск върху правителството чрез протести.

„Ще разгледаме възможността от пролетта, ако правителството не се вслуша в проблемите и не отидем на предсрочни избори, заедно с другата част от албанската опозиция ще организираме протести и всякакви вид натиск върху правителството, за да се вслуша в гласа на гражданите и да се стигне до предсрочни избори възможно най-скоро”, каза Касами, като същевременно не изключи възможността за сътрудничество с ВМРО-ДПМНЕ. 

Касами съобщи още, че БЕСА е сформирала "правителство в сянка" с 16 отдела, които ще наблюдават работата на министерствата и един за диаспората, който ще функционира до предсрочните избори "когато и да се случат", за да локализира слабостите и проблемите на институциите и да създават политиките на партията в бъдеще. 

БЕСА е партия на албанците в Северна Македония. Има двама депутати в парламента и в опозиционния блок. (БГНЕС)


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени