Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордно нарастване на бюджетния дефицит на Русия, тъй като войната оказва натиск върху финансите

Дефицитът на федералния бюджет на Русия се увеличи до рекордно ниво през декември 2022г., тъй като приходите се сринаха на фона на ограниченията върху износа на петрол, а разходите за военна инвазия в Украйна нараснаха.

Фискалният дефицит достигна през миналия месец рекордните 3,9 трилиона рубли (56 млрд. долара), според изчисления на агенция Блумбърг, базирани на предварителни данни на руското правителство, публикувани във вторник. Това доведе дефицита за цялата 2022 г. до около 3,3 трилиона рубли, обръщайки бюджетния излишък, регистриран през първите 11 месеца на годината.

По-късно финансовият министър Антон Силуанов потвърди данните за цялата година в телевизионни коментари от заседанието на правителството. Според него дефицитът възлиза на 2,3% от брутния вътрешен продукт.

"Тези показатели не са лоши", каза премиерът Михаил Мишустин след краткия доклад на Силуанов.

Нито едно от руските официални лица не спомена войната в Украйна по време на излъчваното по телевизията правителствено заседание.

Предварителните данни, цитирани от Блумбърг, показват, че разходите за годината са се увеличили с повече от една трета в сравнение с предвоенните прогнози. Правителствените разходи в Русия са силно сезонни, като в края на годината често идват големи скокове, които увеличават дефицита.

Притоците от високите цени на петрола, газа и други износни стоки през първата половина помогнаха да се компенсират нарастващите разходи, но тази тенденция сега се променя, оценява Блумбърг.

Цените на руския петрол се сринаха, след като държавите от Г-7 наложиха таван, целящ да ограничи печалбите на Кремъл. Правителството вече започна да намалява или забавя несвързаните с войната разходи и обсъжда по-високи данъци за някои големи компании, за да помогне за покриване на фискалния недостиг.

Въпреки натиска обаче, фискалната позиция на Русия остава силна благодарение на годините на строга политика преди военната инвазия. Дефицитът тази година се прогнозира да бъде 2% от БВП - приблизително в съответствие с нивото от 2022 г. Но валутната прогноза се основава на цена на петрола от 70 долара за барел, което е около 20 долара над нивата, наблюдавани през декември и в началото на януари.

Ако цените на руския суров петрол останат на нивото от декември, приходите ще паднат с около 2,4 трлн. рубли, или с 1,6% от БВП - под целта тази година, според Александър Исаков, икономист в Bloomberg Economics.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна