Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навални се оплака от липса на медицински грижи в затвора

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Осъденият критик на Кремъл Алексей Навални заяви вчера, че в затвора му е отказано лечение, след като се разболял, което екипът му определи като „коварен опит за убийство“, предаде АФП.

Навални, който е най-известният опонент на руския президент Владимир Путин, заяви, че има симптоми на грип и треска, но е оставен в килията си в затвора с максимална степен на сигурност на 230 км източно от Москва.

„Не бях хоспитализиран, въпреки че настоях за това“, заявил Навални, цитиран от екипа му, по време на съдебно слушане. Освен това в затвора му били отказани основни лекарства.

Говорителката на опозиционера Кира Ярмиш заяви пред АФП, че съдиите са отложили слушането.

През последните две години 46-годишният Навални е в затвора след присъда за злоупотреби, която той определя като опит да бъде накаран да мълчи.

Адвокат по образование, Навални подаде няколко иска срещу надзирателите си с твърдения, че нарушават конституционните му права.

По-рано тази седмица Навални каза, че дели килия с болен от грип и обвини служителите на затвора, че използват мъжа като „биологично оръжие“, за да го заразят. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна