Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерцедес показа новия си болид в черно

5
Новият болид на Мерцедес за 2023-а.
Снимка: Facebook/F1

Отборът на Мерцедес се връща към черния цвят за новия сезон в най-престижната автомобилна надпревара Формула 1, стана ясно от представянето на болидите. Това се случи днес на базата в Силвърстоун, като на церемонията присъстваха титулярните пилоти Люис Хамилтън и Джордж Ръсел.

Хамилтън, на 38 години, направи най-лошото класиране в кариерата си през миналата година, след като "сребърните стрели" не успяха да му осигурят достатъчно бърз болид за новите регулации. Това се случи с традиционния сребрист цвят на автомобилите и през новия сезон Мерцедес връща черното, с което Хамилтън спечели рекордната седма титла при пилотите през 2020-а.

Хамилтън лично убеди Мерцедес да кара с изцяло червен болид за 2020 и 2021 година, като това бе част мащабна кампания срещу проявите на расизъм и дискриминация както в спорта, така и в обществото. Този път обаче черният цвят не е свързан само с това.

"Миналата година болидът бе твърде тежък, така че тази година опитваме да намерим всяко място, което можем да олекотим с грам. Следователно, историята се повтаря", заяви директорът на отбора Тото Волф, цитиран от Ройтерс.

"Новият болид има компоненти от чист карбон и някои, които са боядисани в матово черно. Когато приехме този цвят през 2020, ние го направихме в подкрепа на движението срещу расизма и дискриминацията. То изразява и нашата позиция. С течение на времето обаче черното стана част от нас. Доволни сме, че през новия сезон се връщаме към в черно", допълни директорътна Мерцедес.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна