Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Shell: Европа ще се конкурира с Азия за ограничени нови достави на втечнен природен газ

Терминал за втечнен природен газ на Cheniere Energy
Снимка: Ройтерс

Енергийният гигант Shell прогнозира в четвъртък, че Европа ще се конкурира с Азия за "ограничени нови доставки" на втечнен природен газ (LNG) през следващите две години и че тази нова динамика може "да доминира търговията с LNG в по-дългосрочен план".

Вносът на втечнен природен газ в Европа скочи с 60% през 2022 г. след намалените доставки на руски газ и успя да осигури достатъчно синьо гориво отчасти поради спада на търсенето от страна на Китай, обясни Shell.

"С намаления руски тръбопроводен газ, LNG се превръща във все по-важен стълб на европейската енергийна сигурност, подкрепен от бързото развитие на нови терминали за регазификация в Северозападна Европа. За разлика от това, Китай се развива от бързо растящ пазар за внос до играещ по-гъвкава роля с повишена способност за балансиране на глобалния пазар на втечнен природен газ“, каза Shell.

Енергийната компания добави, че ще са необходими повече инвестиции в проекти за втечняване на газ, "за да се избегне разликата между търсене и предлагане, която се очаква да възникне по-късно през на настоящото десетилетие".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна