Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобряване на икономическите нагласи в Германия и еврозона през февруари за пети пореден месец

Икономическите нагласи на анализатори и инвеститори за Германия и за цялата еврозоната се подобриха през февруари за пети пореден месец, което е пореден знак, че може да бъде избегната очакваната доскоро от мнозина рецесия.

Това показват резултатите от последното проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, се повиши рязко през февруари с 11, пункта до +28,1 пункта, достигайки едногодишен връх, докато осредните пазарни прогнози бяха за доста по-сдържано повишение до +22,0 пункта. Това е второто поредно покачване на индекса на позитивна територия от началото на годината, след като през януари индексът излезе на позитивна територия за пръв път от февруари 2022 г. насам.

Оценката на текущата икономическа ситуация в Германия също продължава да се подобрява, като съответният индикатор нарасна през февруари с 13,5 пункта до -45,1 пункта спрямо предходния месец. Независимо от това подобрение, този индикатор все още се намира далеч на отрицателна територия.

Zew индекси на икономическите нагласи и на текущите условия в Германия


"Междувременно голяма част от участниците в проучването очаква икономическата ситуация да се подобри след шест месеца. Сегашната ситуация все още се оценява като сравнително неблагоприятна", отбеляза президентът на ZEW професор Ахим Вамбах и добави:

"Както и през предходния месец, нарастването на икономическите очаквания се дължи на по-високи очаквания за печалба в секторите, ориентирани към енергията и експорта, както и в потребителско-ориентираните части на икономиката. Очакванията за дългосрочни лихвени проценти също се увеличават и индикаторът за банков сектор достигна най-високото си ниво от 2004 г. насам".

Нагласите на експертите на финансовия пазар относно икономическото развитие на еврозоната също се подобриха значително през февруари. Индикаторът, отчитащ икономическите нагласи за следващите шест месеца се изкачи с 13,0 пункта до 29,7 пункта точки, докато индексът за текущата ситуация се увеличи с 13,2 пункта до -41,6 пункта.

Zew индексът на инфлационните очаквания в еврозоната остана почти без промяна през февруари на ниво от -83,4 пункта спрямо -83,7 пункта през януари.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна