Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран приветства призива на САЩ за прекратяване на конфликта в Йемен

Конфликтът в Йемен продължава вече близо 10 години
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран приветства призива на САЩ за прекратяване на дългогодишния конфликт в Йемен, като се подкрепи мирният процес, предаде АФП.

Посредничеството на ООН за примирие доведе до драстично намаляване на сраженията през последната една година.

Дипломатическите усилия за разрешаване на конфликта се засилиха, след като основният чуждестранен поддръжник на йеменското правителство - Саудитска Арабия - подписа споразумение за възстановяване на отношенията с Иран миналия месец. Историческата инициатива бе подета чрез посредничеството на Китай.

Специалният пратеник на САЩ за Йемен Тимъти Лендъркинг заяви вчера, че Вашингтон "би искал да види как иранците оказват подкрепа за политическия процес, който се надяваме да настъпи".

Говорителят на иранското външно министерство Насер Канани определи призива на пратеника като "удовлетворяващ". Той подчерта, че Техеран "се стреми към мирен процес от началото на войната".

Една година от примирието между йеменското правителство и подкрепяните от Иран бунтовници, които контролират големи части на страната, бе отбелязана в неделя.

Пратеникът на ООН за Йемен Ханс Грюнберг определи годишнината като "момент на надежда", тъй като примирието до голяма степен се е запазило, въпреки че е било нарушавано през октомври месец.

БГНЕС припомня, че президентът на САЩ Джо Байдън обеща дипломатически подход към разрешаването на конфликта, след като предшественикът му Доналд Тръмп подкрепи водената от Саудитска Арабия военна интервенция в подкрепа на правителството.

Близо десетгодишната война отне живота на стотици хиляди души и предизвика това, което Организацията на обединените нации определи като най-тежката хуманитарна криза в света.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна