Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зов за помощ:

Милена Велковска: Знам, че местата в Софийския балет са заети, аз просто искам да ходя

Людмила Изворска: Милена е човек, който сам да се справя, затова подкрепям усилието й да се оперира в САЩ

2
Милена Велковска
Снимка: Личен архив

В рубриката "Младите хора, които ме вдъхновяват" гост е Милена Велковска. Тя се обърна към БНР с молба за подкрепа, защото вярва, че приемайки и помагайки на друг човек, помагаме на себе си!

Милена е на 43 години от София. Обича много да чете, да плува, да язди коне. От години сама се справя с предизвикателствата на труднодостъпната среда в столицата, защо е с церебрална парализа.

Милена Велковска е смело момиче. За мен лично е пример за вдъхновение. Интелигентна, упорита, волева. Самостоятелна, въпреки двигателния проблем.

Милена Велковска

"Подобрения в достъността на градската среда няма, може би някъде в центъра на София, да, но човек, който живее в квартал, първият му проблем е, когато излезе от дома си, да достигне до градския транспорт...След това обаче препятствията продължават.

Хвърлям ръкавица на всички хора, които пишат законите и наредбите, само два часа да прекарат с човек с увреждане в опит да се разходят из столицата", каза за БНР Милена Велковска.

Младата жена има златен медал от състезание по плуване, след като повече от 10 години търси треньор, понеже никой не с отзовава, защото е над 18  години, а те работят предимно с деца.

Милена е била на стаж към ЕК, учила е в Германия по програма "Еразъм".

Преди няколко години открива шанс за трайно подобряване на състоянието си чрез операция. Тя  се прави в Сейнт Луиз, Мисури, САЩ от д-р Парк, опитен неврохирург, който работи в областта на неврохирургията.
Милена Велковска
"Преди три години прочетох за тази възможност, но мислех, че операцията се прави в този център само за деца. Но проучих, свързах се с тях, и така разбрах, че д-р Парк е един от малкото, който прави тази интервенция и при възрастни, поясни Велковска.

Милена първата одобрена българка в по-зряла възраст. Досега за тази операция от България са одобрявани само деца.

"Досега друг българин не е одобрен. Това е единственият методв света, при който трайно се намалява сковаността в долните крайници. Д-р Парк е световно признат капацитет в тази сфера и той работи единствено за долни крайници.

Ако аз успея да се оперирам, се очаква трайно намаляване на спастичността, което ще позволи по-целенасочено трениране на мускулите и те да се научат да работят по нов и правилен начин. В момента повишеният мускулен тонус пречи на мускулите да функционират правилно. Ще мога да ходя самостоятелно във всяка среда", поясни още Милена.

Цената на операцията до края на 2023 година е USD $47,129. Като се прибавят допълнителните разходи ще са и нужни около 150 хил. лева.

Операцията е планирана за началото на месец октомври, но сумата трябва да бъде преведена по сметката на болницата най-късно 45 дни преди датата на първия преглед, т.е. до средата на август.
Милена Велковска
"За първи път ми се налага да събирам средства...изобщо не ми е лесно, но сумата е толкова голяма, че сама без хората не мога да се справя...

В България няма лекар, който да работи по този метод и то при пациенти с ДЦП.

Бих се радвала всички хора, които ме подкрепят, да мислят че, помагат, за да дадат шанс на един млад човек да изпита нещо, което до момента никога не е изпитвал...Ние порасналите деца с ДЦП нямаме подкрепа от никъде.

И аз искам просто да бъда приета...И когато се качвам в метрото, всички да не се обръщат и да казват, тази пък къде е тръгнала - аз знам къде съм тръгнала, просто имам нужда от помощ...

Знам, че местата в Софийския балет са заети, но аз искам да ходя, да ходя възможно най-добре, да се чувствам сигурна, да не мисля, че нещо може да ме спре...", сподели още Милена.
Людмила Изворска

"Милена е човек, който не е иска да разчита на други хора. Тя иска сама да се грижи за себе си. Тя е мой пациент от пет години и една от най-упоритите и стриктни в изпълнението на двигателните упражнения", разказа за БНР нейният дългогодишен физиотерапевт Людмила Изворска.

"Изцяло подкрепям нейното желание и усилия, за да събере средства и да се оперира в Щатите. Благодарение на нейното постоянство, тя успява да задържи в едно състояние мускулите си, но тя все пак навън има нужда от помощ, за да се движи, за да премине на светофара, все повече натоварва единия крак, което не е добре.

Ако се оперира, това ще подобри изцяло качеството й на живот.

Милена Велковска и Людмила Изворска (от ляво на дясно)

Държавата е длъжник на тези хора - на първо място трябва да подобри градската среда да достъпност за хората с увреждане, да има асансьори навсякъде, където е нужно, за да може се придвижи човек с двигателен проблем.

На второ място - държавата трябва да помисли какво и как да подпомага тези хора, когато навършат 18 години и вече няма почти никакви безплатни програми за тях. Те стават големи хора, но техният живот не става по-лек...",, посочи още физиотерапевтът.

А въдхновението за Милена е именно тя - Людмила:

"Когато вляза в кабинета, всичките ми тревоги изчезват...рехабилитацията за мен е почивка, разпускане, ваканция.., категорична е Милена.


Всеки, който желае да подкрепи Милена Велковска, може да го направи на дарителската сметка:

IBAN - BG52FINV915010BGN0291U

BIC - FINVBGSF

Милена Емилова Велковска


Людмила Изворска е рехабилитатор и кинези терапевт. 1999 г. завършва Медицински колеж към МУ “Йорданка Филаретова”. През 2018 г. придобива магистратура -  “Медицинска рехабилитация и физиотерапия” в НСА” Васил Левски”. От 1999 г до 2019г е работила в УМБАЛСМ” Н.И. Пирогов” като рехабилитатор. От 2016 г работи в МЦ”Ортомедика”, в който пациентите се приемат по НЗОК.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна