Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 български евродепутати са подкрепили резолюцията, с която се призовава за освобождаването на Кара-Мурза и Навални

Снимка: БНР архив

Петър Витанов и Иво Христов от Прогресивния алианс на социалистите и демократите са подкрепили резолюцията, с която се призовава за освобождаването на руските опозиционери Владимир Кара-Мурза и Алексей Навални, става ясно от резултатите от гласуването.   
Останалите трима български евросоциалисти – Цветелина Пенкова, Сергей Станишев и Елена Йончева, не са гласували. Във вота не са участвали и двама от общо 7 наши евродепутати от Европейската народна партия - Ева Майдел поради семейни ангажименти, както и Емил Радев, който се прибира по-рано поради по-дълъг маршрут на полета си.    
                     
Във вота не участва и Андрей Слабаков от партията на Европейските консерватори и реформисти. Съпартиецът му Ангел Джамбазки е сред вносителите на проекта. Останалите 11 наши евродепутати са гласували "за".

ЕП решително осъжда политически мотивираните присъди и настоятелно призовава страните от ЕС да предоставят хуманитарни визи за руски дисиденти, изложени на риск от политическо преследване, се казва в резолюцията, приета с 508 гласа "за", 14 "против" и 31 "въздържал се".
Като отбелязват, че здравословното състояние на Кара-Мурза и Навални бързо се влошава заради лошото отношение и липса на подходящи медицински грижи, евродепутатите посочват, че осъждат все по-честите нарушения на правата на човека от страна на руския режим и продължаващите репресии срещу критиците на правителството, правозащитниците и независимите журналисти.

Призовават се страните членки да приемат въз основа на Глобалния режим на ЕС за санкции за нарушения на правата на човека строги мерки срещу руски съдии, прокурори и други лица, отговорни за произволни преследвания, задържания и изтезания в политически мотивирани съдебни процеси, се посочва в резолюцията, гласувана в Европарламента.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени