Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите преговори: ГЕРБ се среща първо с ДПС, каква подкрепа ще поискат?

Снимка: архив, БГНЕС

Продължават опитите за съставяне на редовен кабинет. Спечелилата изборите коалиция ГЕРБ-СДС разговаря с ръководството на ДПС, след като преговорите с "Продължаваме Промяната - Демократична България" завършиха с провал.



"ГЕРБ спечелиха изборите, те трябва да реализират първия мандат под една или друга форма. Ако не успеят, ние вече сме заявили програмата и състава на кабинета си", каза преди ден съпредседателят на ПП Асен Василев.

"Не само ще се отзовем. Още повече, ние имаме какво да кажем, надявам се има и какво да чуем от тях, защото страната се намира в сложна ситуация", коментира разговорите днес лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Ние ще направим възможното за преодоляване на политическата криза, за да преодоляваме и другите кризи", посочи още той.

"Първите казват "подкрепете ни нас", вторите казват "не, няма да ви подкрепим". Вторите вече дават правителство и програма, защото Борисов им е поискал. И ПП предлагат правителство на малцинството и да ги подкрепят другите", коментира на свой ред лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя заяви, че БСП няма да бъде резервна гума на тротинетка, нито натискачи на копчета на чужди идеологии, програми и правителства, за които не са разговаряли.

"Какъв ще е изходът от тези преговори към този ден е неясно. Изходът от тези преговори ще го решат само членовете на БСП, с вътрешно партийно допитване. Това остава наша трайна позиция и не се съмнявайте, че ще я изпълним", категорична бе Нинова.

"Възможностите, според мен, е или през първия, или през третия мандат. Ние сме готови да получим третия, ако се стигне до него", каза на свой ред Станислав Балабанов от ИТН, след което уточни, че в духа на парламентаризма ИТН ще се отзоват на разговорите днес.

"Ние ще се опитваме да бъдем гарант този парламент да работи, защото държавата има нужда от спокойствие. Ролята ни е да осъществяваме контрол, да заставаме на страната на истината, ние ще подкрепяме всички, по възможност, практични решения в законодателната институция", подчерта още той.

На този етап от "Възраждане" отново твърдят, че биха подкрепили кабинет само ако те получат мандат.

А целта на разговорите на ГЕРБ-СДС с останалите формации в 49-ото НС е правителство с първия мандат и срок на действие 6 месеца. Днес разговорите ще са на ниво експерти, а след това предстоят и лидерски срещи.

По публикацията работи: Екип на БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени