Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ще ограничат достъпа на Китай до облачни изчисления

Администрацията на президента Байдън се подготвя да ограничи достъпа на китайски компании до услугите за облачни изчисления в САЩ, съобщи във вторник "Уолстрийт джърнъл", цитирайки лица, запознати с въпроса.

Новото правило, ако бъде прието, вероятно ще изисква от американските доставчици на облачни услуги като Amazon и Microsoft да поискат разрешение от правителството на САЩ, преди да предоставят облачни услуги, които използват усъвършенствани чипове с изкуствен интелект, на китайски клиенти, посочва финансово издание.

Очаква се Министерството на търговията на САЩ да въведе ограничението през следващите седмици като част от разширяването на своята политика за контрол на износа на полупроводници, въведена през октомври.

Новината е факт само часове, след като Китай заяви, че ще контролира износа на някои метали, широко използвани в полупроводниковата индустрия - последен отговор на ескалиращия спор със САЩ относно достъпа до високотехнологични микрочипове.

Контролът върху металите, който Китай каза, че е насочен към защита на националната сигурност и неговите интереси, ще изисква от износителите да искат разрешение за превоз на някои продукти като галий и германий.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна