Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панко Станчев: Пълната чревна картина и как да запазим здрави червата си

Отслабване без диета - микробиомна възстановителна програма

Хранителен специалист е гост в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" по темата за личния миробиом

5
Панко Станчев, хранителен специалист и фармацевтичен учен
Снимка: Личен архив

В няколко епизода ви срещаме със специалисти по темата за диетите, правилното хранене, индивидуалните хранителни режими.

Днешният епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата" е посветен на личния микробиом.

Микробиомна възстановителна програма - отслабване без диета.

Коя е полезната закуска, която не води до диабет и затлъстяване?

Кои хора трябва да избягват някои възпалителни храни?

За баланса между добрите и лошите бактерии и нашият микробиом.

За ролята на ензимите, на глюкозата или фруктозата, на пребитоците и пробиотиците.

В този епизод ще обърнем внимание на състоянието на нашия микробиом и за индивидуалните хранителни режими.

Темата е продължение на епизода за метаболитния синдром и затлъстяването.

Слушайте епизода тук:

Гост в епизода е:

🥗Панко Станчев, хранителен специалист и фармацевтичен учен


От разговора ще научите:


🥗Какво означава микробиом

🥗Изследването на микробиома като превенция срещу различни заболявания

🥗Защо е важно знанието за нарушения в микробиома и бариерата, която ни пази от токсини

🥗Личен микробиом – чревно-възстановителни програми

🥗Кога да приемаме пробиотици и кога пребиотици - с какво се хранят полезните бактерии в нас

🥗Кои от най-известните диети са подходящи за различен тип хора

🥗Персонализирана диета или на строг хранителен режим 

🥗Какво е значението на информацията за нашия микробиом в зряла възраст

🥗Всеки десерт ли е противопоказен при диета

🥗Що е ето микробиомен паспорт за всяка страна 

🥗В кои страни десертът по традиция се избягва

🥗Микробиом и възпалителните храни

🥗Каква е ролята на ензимите, глюкозата, фруктозата, на бързите и бавните въглехидрати

🥗Веганите и диетите

🥗Безплатна здравословна закуска от специалиста

🥗Хранене в менопауза и при мъжете след 55 годишна възраст


Микробиомът е съвкупност от десетки трилиони микроорганизми, които населяват нашите черва.

"Ако не бяха нашите микроорганизми, нямаше да имаме толкова добър генетичен потенциал. Нашият микробиом формира имунната ни система, която е важна защита срещу външни нашественици. Благодарение на развитието на метагеномиката имаме възможност да направим микоробиомни тестове - аз го наричам пълна чревна картина, поясни за подкаста на БНР - "В центъра на системата"  Панко Станчев.

Младият учен разказа още, че знанието за микробиома е вид персонализирана медицина, която търси не конкретната симптоматика, а източника на проблема и разглежда системата в цялост. Нарушаването на интестинална микробиотабариерата, която ни пази от токсините, води до редица заболявания.

Добре балансираният микробиом ни пази от различни заболявания - онкологични, ендокринни като метаболитния синдром, диабет тип 2 и инсулинова чувствителност, автоимунни и сърдечно-съдови заболявания, деменция. Ако се изследва човек какви храни е добре да приема, и какви водят до възпалителни процеси, той може да се предпази от тези заболявания.


Панко Станчев очерта ролята на баланса между добрите и лошите бактерии за здравето на червата ни, срещу затруднения в храносмилането, подуване и болки в корема, синдром на раздразненото дебело черво.

Нутриционисът дава за пример с какви храни да се храним, взависимост от нашия микробиом, като така без диета отслабваме, а едновремнно с това имаме здрава чревна система.

Когато е балансиран чревният микробиом, калорийната стойност на храните отива на второ място и тялото се самореуглира, като не позволява да имаме апетит към преработени или сладки храни, от които се пълнее, разказа още Станчев.
Тогава не волята да спазваме диетата е водеща, а сигналите, които отправя нашия микробиом.
Панко Станчев

Панко Станчев е хранителен специалист и фармацевтичен учен. Бакалавърската си степен получава в University of Greenwich със специалност Фармацевтични науки, а магистърската му е от  King’s College London със специалност Фармацевтична медицина и развитие на лекарствената дейност. Той има опит в изготвяне на индивидуални хранителни планове съобразени със спецификите на личния ни микробиом.


В разгара на лятото очаквайте още по темата в подкаста на БНР - "В центъра на системата".


Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg

Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна