Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън: Републикански "екстремисти" се опитват да отменят действията ни относно климатичните промени

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви във вторник, че някои републикански "екстремисти" се опитват да отменят мерките относно климатичните промени, предприети от неговата администрация.

Държейки реч в Аризона, където обяви почти един милион акра около Гранд Каньон за нов национален паметник, Байдън каза, че неговото правителство е защитило повече земи от всяко друго от 60-те години на миналия век насам. Ограничаването на застрояването на земя на участък от близо 1 млн. акра (405 хил. хектара) близо до емблематичния Гранд Каньон на Аризона е ход, целящ да затвърди екологичните му политики в щата преди електоралната битка.

"Запазването на тези земи е добро не само за Аризона, но и за планетата. Добре е за икономиката. Добре е за душата на нацията“, посочи Байдън, намеквайки за една от темите на кампанията си за преизбиране, предаде Ройтерс.

Демократът Байдън, който се стреми към още един четиригодишен мандат през 2024 г. и който беше подкрепен от групи, включително Sierra Club, въпреки това разгневи някои екологични формации с ходове като одобрението на ConocoPhillips за проекта за сондиране на нефт и газ на стойност 7 милиарда долара Уилоу в Аляска.

Докато националните паркове на САЩ могат да бъдат създадени само с акт на Конгреса, националните паметници могат да бъдат определени едностранно от президентите, използвайки Закона за антиките, вековен федерален закон, предназначен да защитава свещени места, артефакти и исторически обекти.

Аризона се превърна в ключов щат на бойното поле, към който кампанията на Байдън планира да се насочи с пари и персонал. Байдън спечели щата с по-малко от 1 процентен пункт през 2020 г., четири години след като бившият президент Доналд Тръмп спечели щата с 3,5 процентни пункта.

На днешното събитие Байдън отказа да коментира правните проблеми на опонента си Доналд Тръмп, който беше обвинен миналата седмица за трети път в рамките на четири месеца  - този път за широкообхватни опити за отмяна на изборите през 2020 г.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна