Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските компании се страхуват от енергийния преход

влошаване на германската икономика

Германските компании смятат, че енергийният преход носи повече рискове, отколкото възможности за тяхната конкурентоспособност, обяви Търговско-промишлената камара на Германия (DIHK), предаде Ройтерс.

За половината от над 3500 компании, анкетирани от DIHK, преходът към възобновяеми енергийни източници и далеч от руски газ ще има много отрицателно или отрицателно въздействие върху техния бизнес и само за 13% много положително или положително въздействие.

DIHK Energy Transition Barometer 2023 показва, че по скала от минус 100 ("много отрицателно") до плюс 100 ('много положително"), стойността на индекса е -27, което е най-слабата му стойност от стартирането на проучването през 2012 г.

"Доверието на германския бизнес в енергийната политика в момента е паднало до много ниска точка. Притесненията за собствената им конкурентоспособност никога не са били по-големи", каза заместник-управляващият директор на DIHK Ахим Деркс при представянето на последното проучване.

В енергоемките сектори три от всеки четири немски компании се смятат за негативно или много негативно засегнати от енергийния преход, показва още проучването.

"С оглед на голямото значение на индустрията за Германия като място за бизнес, тези данни са тревожни“, отбеляза Ахим Деркс. Много германски компании са силно загрижени за неадекватното енергийно снабдяване, дори в средносрочен и дългосрочен план, каза още той.

"Това е цялостно тревожно развитие, което всички трябва да приемем много сериозно", добави Деркс.

Макар че по-голямата част от компаниите искат да останат в Германия въпреки предизвикателствата, нараства процентът на фирмите, които обмислят да напуснат страната. Почти една трета от индустриалните компании планират да преместят производството си в чужбина или да намалят производството си в Германия, спрямо едва 16% на това мнение през миналата година.

"Политиците трябва да предприемат контрамерки възможно най-бързо", заключи Деркс.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна