Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сливен влиза в кметската битка с партийни обрати, скандали, а и с нови ентусиасти

С неочаквани обрати, партийни скандали, поява на стари играчи, нови партийни ентусиасти и все по-трудното намиране на желаещи да сложат лицата си на предизборните плакати, извън мераклиите в партийните централи, така накратко Сливен влиза в предизборната надпревара.

Освен чисто политическите проблеми Сливен влиза в изборите с неразрешени от години проблеми по инфраструктура, западаща икономика и липса на големи инвеститори, обезлюдяване на селата и увеличаване на престъпността там, ниско образователно ниво сред ромските общности, заради липса на интерес към образованието, миграция в чужбина и ранни бракове. Проблеми, които в годините се натрупват и нямат решаване, но пък всички кандидати обещават, че има изход, но само на думи в предизборната кампания, после всичко си върви по добре утъпканите на чиновническото и партийно живуркане.

Последните два мандата Сливен се управлява от партия ГЕРБ и излъчения от нея кмет Стефан Радев. Икономист по образование, на него се падна нелеката задача да извади града от финансовата криза, оставена от управлението на предшественика му от БСП Кольо Милев. След осем години това е факт, но е и факт, че няма големи инвеститори, които да дават поминък на населението. Надеждата сега е в реализацията на "Индустриална зона Сливен". Кръговите кръстовища, скандалните велоалеи, изграждането на детски площадки, купуването на нови автобуси за градския транспорт и изграждане на социални центрове са най-значимите проекти през годините. Заради разкопаването по водния цикъл на града ВиК се превърна в основен враг на общината.


Сега е ред да погледнем към новите кандидати, застанали на старта. БСП се нареди на стартовата линия със скандал. Издигнатият от Инициативен комитет начело с Иван Гранитски, подкрепен от множество организации на партията и утвърден на общинска конференция бивш областен управител Минчо Афузов, бе отстранен от Националния съвет на партията в неделя. Вероятната причина е, че той бе два пъти областен управител, назначен от служебните правителства на президента Румен Радев и скандалното писмо на Афузов до лидера на БСП Корнелия Нинова, която обвини областните управители и конкретно него, че са работили против партията на парламентарния вот през април т.г. Така БСП отново припозна за свой кандидат, губилият от ГЕРБ в лицето на Стефан Радев ген. Кольо Милев.

На старта в Сливен и застава бившия коалиционен партньор на ГЕРБ и вече бивш председател на СДС в Сливен бизнесменът и бивш футболист Пламен Крумов.

ДПС обяви, че ще има свой кандидат в лицето на областния лидер Мустафа Мустафов.

"Възраждане" върна в Сливен депутата си Климент Шопов като кандидат-кмет, който също е уверен в победата си.

ПП ДБ за сега не са афиширали свой кандидат.


Във втората по големина община в Сливенска област – Нова Загора засега е ясно името само на настоящия кмет – бившата депутатка от ГЕРБ Галя Захариева. Тя застана на кметския пост преди година, печелейки частичните местни избори, след внезапната кончина на редовно избрания кмет от ГЕРБ Николай Грозев.

Изборите предстоят! Кореспондентът ни Стоян Радев се опита да направи анализ на настоящата ситуация в Сливен и Нова Загора.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна