Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш нападател на Аякс ще вади отбора от дъното в Нидерландия

Ван'т Схип при подписването на договора.
Снимка: AFC Ajax

Бившият нападател на Нидерландия Джон ван'т Схип бе назначен за треньор на Аякс до края на сезона със задачата да извади тима от една от най-тежките кризи в историята на клуба. Вчера четирикратният шампион на Европа записа тежка загуба с 2:5 при гостуването си на Фейенорд, след която Аякс зае последното място в класирането на Ередивизи за първи път в богатата си история.

Ван'т Схип, който е играл за Аякс от 1981 до 1992 година, ще бъде старши треньор на тима до края на сезона, след което ще заеме директорска позиция за още една година. Негов асистент ще бъде Майкъл Валканис, който напуска треньорския пост в Апоел (Тел Авив), за да влезе в щаба на нидерландеца. Двамата работиха заедно и в националния отбор на Гърция в периода 2019-2021.

"Много съм щастлив и нямам търпение да започна работя в клуба, където стартира кариерата ми. Аякс трябва да намери начин да се изкачи нагоре и се радвам, че мога да помогна за това", коментира Ван'т Схп, след като подписа своя договор.

Аякс, един от най-големите клубове в Европа, се намира в безпрецедентна криза, като последната победа на тима е в Разград срещу Лудогорец в плейофите на Лига Европа на 24 август. След това амстердамци записаха три равенства и седем загуби в следващите си десет мача, включително и поражение от Лудогорец в Амстердам.

Дебютът на Ван'т Схип ще бъде в четвъртък при домакинството на Волендам.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна