Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върховният съд на Русия обсъжда дали да обяви международното ЛГБТ движение за екстремистка организация

Протест на ЛГБТ активисти в Москва
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният съд на Русия започна да обсъжда дали да обяви "международното ЛГБТ движение" за екстремистка организация, като държавните медии съобщиха, че в съда не е имало адвокатска защита, предаде АФП. 

Етикетът "екстремистко" би означавал, че гейовете, лесбийките, транссексуалните или хомосексуалните хора, живеещи в Русия, могат да бъдат вкарани в затвора, и затвърждава дългогодишните и болезнени репресии срещу общността. 

"В заседанието участва само представител на министерството на правосъдието. Никой от страната на обвиняемия не се е явил", цитира РИА "Новости" думите на Върховния съд.

На активистите не е било позволено да присъстват на заседанието, което се провежда при закрити врата.

През ноември Министерството на правосъдието внесе искане "международното ЛГБТ движение" да бъде определено като екстремистко, без да уточнява дали става дума за отделни лица или организации в Русия.

Ян Дворкин, ръководител на руска група в подкрепа на правата на транссексуалните, наречена "Centre T", заяви, че процесът е "някакво ново дъно на лудостта". Дворкин говори пред АФП извън пределите на Русия, откъдето е избягал поради съображения за сигурност.

В Русия се прилагат строги мерки срещу хора и организации, чиито възгледи се различават от твърдите тълкувания на социалните ценности, насърчавани от Кремъл и православната църква.

Дворкин заяви, че според него руските власти използват ЛГБТК хората като изкупителни жертви.

"Те губят войната. Това прави хората много разочаровани и недоволни от правителството. Много е лесно този гняв да се излее върху ЛГБТК хората".  
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна