Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ въвеждат нови широкообхватни санкции, свързани с руската инвазия в Украйна

Снимка: Ройтерс

Във вторник Съединените щати наложиха санкции на стотици хора и организации, включително в Китай, Турция и Обединените арабски емирства, насочени срещу избягването на досегашните санкции от страна на Русия, като и срещу бъдещи енергийни възможности, срещу банки и срещу минно-добивния и сектора на металите, съобщава Ройтерс.

Новите санкции на Министерството на финансите на САЩ и на Държавния департамент са насочени към повече от 250 физически и юридически лица, в опит да се затегне избягването на санкции, наложени на Русия от Съединените щати и техните съюзници заради войната ѝ в Украйна.

"Ще продължим да използваме инструментите, с които разполагаме, за насърчаване на отговорността за престъпленията на Русия в Украйна и на тези, които финансират и подкрепят руската военна машина", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Министерството на финансите обяви, че е наложило санкции на мрежа от четири юридически лица и девет души, базирани в Китай, Русия, Хонконг и Пакистан, заради улесняването и доставянето на произведени в Китай оръжия и технологии за Москва. В изявлението се посочва, че мрежата се е опитвала да заобиколи санкциите на САЩ и китайския контрол върху износа на военни материали.

Санкциите на финансовото министерство са насочени също така към Турция, Обединените арабски емирства и базирани в Китай компании за доставка на технологии, оборудване и суровини, включително сачмени или ролкови лагери, части за самолети и рентгенови системи.

Базираните в Китай фирми, които бяха набелязани от новите санкции, включват търговски компании за сателитни изображения, които според Министерството на финансите са предоставили изображения с висока разделителна способност на руската наемна военна групировка "Вагнер".

Държавният департамент пък също така се насочи към китайски организации с оглед на мрежа, за която каза, че е участвала в доставката на микроелектронни компоненти за руския държавен конгломерат "Ростек", който сам по себе си вече се намира под санкциите на САЩ. Микроелектрониката се използва за разработване на системи за електронна война. Фирми в Русия, Турция и Хонконг също бяха атакувани като част от действията срещу тази мрежа.

Вашингтон засили дипломатическия натиск върху държави и частни компании в световен мащаб, за да гарантира прилагането на санкциите, които той, Европейският съюз и други западни нации наложиха на Москва заради нейната инвазия в Украйна.

Русия пъ продължава да отхвърля западните санкции като незаконни, заявявайки, че те няма да попречат на развитието на нейната икономика.

Санкциите на САЩ са насочени към три компании, разработващи терминала за втечнен природен газ (LNG) в Уст-Луга, съоръжение в балтийското морско пристанище в северозападна Русия, което ще се управлява от "Газпром" и "РусГазДобыча".

Комплексът, който все още предстои да бъде построен, е част от стратегията на "Газпром" за пренасочване на фокуса към преработката и е готов да се превърне в най-големия завод за преработка на газ в Русия и един от най-големите в света по отношение на производствените обеми.

Санкции бяха наложени и на базираните в Русия компании "Северни технологии" с ограничена отговорност, акционерното дружество "Казански компресорно-машинен завод" и дружество с ограничена отговорност "Газпром Линде инженеринг".

Чрез тези санкции Вашингтон се стреми да навреди на бъдещия капацитет на Русия за производство на енергия и износ на гориво.

Днешният ход идва малко повече от месец, след като Вашингтон наложи санкции на предприятие, разработващо друг LNG проект - Arctic-2 LNG в Сибир.

Германската компания Linde спря работа в Уст-Луга през 2022 г. поради западни санкции. Тази година Русия преговаря с Китай за включване на китайски компании в изграждането на централата.

Държавният департамент също така поставя под санкции и руския бизнесмен Владислав Свиблов и Highland Gold Mining - регистрирана във Великобритания компания, притежавана и контролирана от него, която е седмият по големина производител на злато в Русия, както и други компании, свързани със Свиблов след действия, предприети от Великобритания срещу него през ноември .

Държавният департамент на САЩ също така налага санкции на три корабни компании и три търговски кораба под руски флаг, за които каза, че са били използвани за прехвърляне на боеприпаси между Северна Корея и Русия.

Вашингтон се насочи и към четири руски финансови институции и десетки базирани в Русия субекти, участващи във вноса, производството, модификацията и продажбата на свързани с отбраната и индустриални технологии, включително дронове.

Държавният департамент също така постави под санкции бившия изпълнителен директор на телекомуникациите Иван Таврин и мрежата от компании, които управлява, като се отбелязва, че Таврин "се е превърнал в един от най-големите военновременни търговци в Русия от началото на незаконната война на Москва срещу Украйна".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна