Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп обжалва отстраняването си от първичните избори в Мейн

Доналд Тръмп се среща с привърженици в ресторант в Маями, 13 юни 2023 г.
Снимка: БТА

Адвокатите на бившия американски президент Доналд Тръмп обжалваха решението на секретаря на щата Мейн, с което той беше отстранен от участие в първичните избори за излъчване на кандидат президент на Републиканската партия в щата.

В жалбата на защитата на Тръмп до Върховния съд на Мейн пише, че секретарят на щата Шена Белоус, която е представител на Демократическата партия е „предубеден човек, вземащ решения, който трябва да се оттегли, след като не може да осигури законосъобразна процедура“. Адвокатите на Доналд Тръмп застъпват позицията, че тя няма законови правомощия да разглежда въпроси от федерално и конституционно естество, свързани с претендентите.

Мейн стана вторият щат след Колорадо, който изключи Тръмп от първичните избори, позовавайки се на 14-та поправка на Конституцията, която забранява на хора съпричастни към бунт да заемат публични длъжности, визирайки предполагаемата му роля в бунта на Капитолия на 6-и януари 2021 година. Решението на съда в Колорадо вече беше обжалвано от Републиканската партия там, а се очаква жалба да подаде и защитата на Тръмп.

Независимо от решението на магистратите в двата щата, последната дума по въпроса ще има Върховния съд на САЩ, в който съдиите, близки до Републиканската партия имат мнозинство. Окончателно решение по казуса трябва да има преди датата на провеждане на първичните избори на републиканците – 5-и март, или така наречения „Супер Вторник“, защото е необходимо време за подготовката им.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна