Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Коперник" потвърди: 2023 година е била най-топлата за нашата планета

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изминалата 2023 година беше най-горещата, според историческите данни, при това със значителна разлика, и вероятно най-топлата в света за последните 100 000 години, съобщи във вторник Службата на Европейския съюз за климатичните промени "Коперник" (C3S), предаде Ройтерс.

От юни насам всеки месец е най-горещият в света в сравнение със съответния месец през предходните години.

"Това беше изключителна година, що се отнася до климата, дори в сравнение с други много топли години", заяви директорът на C3S Карло Буонтемпо.

C3S потвърди 2023 г. като най-горещата година в глобалната температурна история от 1850 г. Когато се сравнява с палеоклиматични данни от източници като дървесни пръстени и въздушни мехурчета в ледниците, Карло Буонтемпо каза, че е "много вероятно" това да е била най-топлата година през последните 100 000 години.

През 2023 г. температурата на земята е била средно с 1,48 градуса по Целзий по-висока в сравнение с прединдустриалния период 1850-1900 г., когато хората са започнали да изгарят изкопаеми горива в индустриален мащаб, изпомпвайки въглероден диоксид в атмосферата.


Държавите по света се договориха в Парижкото споразумение от 2015 г. да се опитат да предотвратят глобалното затопляне с над 1,5 градуса по Целзий, за да се избегнат най-тежките последици.

Светът не е нарушил тази цел - която се отнася до средна глобална температура от 1,5°C в продължение на десетилетия - но "Коперник" каза, че температурите са надхвърлили нивото през почти половината от дните на 2023 г., създавайки "ужасен прецедент".

Въпреки разпространението на климатичните цели на правителствата и компаниите, емисиите на въглероден диоксид (CO2) остават упорито високи. Световните емисии на CO2 от изгаряне на въглища, нефт и газ достигнаха рекордни нива през 2023 г.

Миналата година концентрацията на CO2 в атмосферата се повиши до най-високото регистрирано ниво от 419 части на милион, казаха още от Службата на Европейския съюз за климатичните промени "Коперник".

Това беше и първата година, в която всеки ден беше с над 1,0°C по-горещ от прединдустриалните времена. За първи път, през два дни от 2023 г. - и двата през ноември - температурите пък бяха с бяха с 2,0°C по-високи, отколкото в прединдустриалния период, каза C3S.

Миналата година беше с 0,17°C по-топла от 2016 г., предишната най-гореща година, "счупвайки рекорда със "забележителна" разлика", предупреди Буонтемпо.

Наред с климатичните промени, причинени от човека, през 2023 г. температурите бяха повишени от метеорологичния феномен "Ел Ниньо", който затопля повърхностните води в източната част на Тихия океан и допринася за по-високите глобални температури.

Всяко повишаване на температурата изостря екстремните и разрушителни метеорологични бедствия. През 2023 г. по-топлата ни планета влоши смъртоносните горещи вълни от Китай до Европа, екстремни дъждове, които причиниха наводнения, убиващи хиляди хора в Либия, както и най-ужасния в историята сезон на горски пожари в Канада.

"Сравними малки промени в глобалните температури имат огромно въздействие върху хората и екосистемите", посочи Фридерике Ото, учен по климата, който ръководи глобалното изследователско сътрудничество на World Weather Attribution.

"Всяка десета от градуса има значение", добави тя.

Икономическите последици от изменението на климата също ескалират. САЩ са претърпели най-малко 25 климатични и метеорологични бедствия с щети над 1 млрд. долара, показват данни на Националните центрове за информация за околната среда, съобщава Ройтерс. Продължителните суши пък опустошиха посевите от соя в Аржентина и на пшеница в Испания, добавя агенцията.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна