Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската икономика стагнира, а испанската нарасна с 0,6% в края на 2023 г.

В края на 2023 г. икономиката на Франция не успя да отбележи растеж за второто поредно тримесечие, докато испанската икономика се разшири с 0,6% спрямо третото тримесечие, когато нарасна с 0,4%, показват данни на официалните статистики на двете големи икономики в еврозоната.

БВП на Франция остана на нивото от третото тримесечие, когато също не отбеляза растеж на тримесечна база, според предварителните данни на френската статистика Insee.

Положителен принос за френската икономика оказа нетната търговия, която успя да компенсира спада в крайното вътрешно търсене и промените в бизнес запасите.

На годишна база икономиката на Франция се разшири с 0,7% през последното тримесечие на миналата година спрямо същия период на 2022 г., а за цялата отминалата година БВП на втората по сила европейска икономика се увеличи с 0,9%, което е значително забавяне след растеж с 2,5% през 2022 г. и с 6,4% през 2021 г.

В същото време обаче икономиката на Испания се разшири през последното тримесечие на 2023 г. с 0,6% спрямо предходните три месеца, когато нарасна с 0,4%, показват предварителните данни на испанската официална статистика Ine.

Потреблението на домакинствата нарасна с 0,3% през четвъртото тримесечие, но след повишение с 1,2% през третото тримесечие, докато държавните разходи се увеличиха за второто поредно тримесечие с 1,4 на сто. Инвестициите в дълготрайни активи обаче се свиха с цели 2%, което е най-големият спад в рамките на една година, дължащ се на намаляването на инвестициите в дълготрайни активи, като строителна дейност и машини, капиталови стоки, оръжейни системи и култивирани биологични ресурси. Инвестициите в продукти за интелектуална собственост също намляха.

Нетното външно търсене на испански стоки и услуги пък имаше положителен принос за БВП, тъй като износът нарасна повече от вноса.

Спрямо година по-рано испанският БВП се увеличи в края на 2023 г. с 2% след повишение с 1,9% през третото тримесечие, а за цялата изминалата година икономиката на Испания нарасна с 2,5%, но след експанзия от 5,8% през 2022 г.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна