Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия изпрати фрегата за мисията на ЕС в Червено море

Германската фрегата "Хесен"
Снимка: Ройтерс

Германия изпрати днес мощна фрегата да се присъедини към военноморската мисия на ЕС в Червено море, която ще стартира в средата на февруари с цел защита на търговски кораби от атаките на йеменските бунтовници хути, предаде АФП.

Много търговски оператори промениха маршрутите на корабите си след атаки на подкрепяните от Иран хути, които контролират голяма част от Йемен и твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците.

"Свободните морски търговски маршрути са основа за нашата индустрия и на нашите способности за защита", обяви командващия германските военноморски сили вицеадмирал Ян Кристиан Каак пред репортери в Берлин.

"Настоящата ситуация в Червено море вече доведе до проблеми в доставките и принуди някои компании да спрат производство", каза той, подчертавайки, че 90% от всички стоки достигат Европа и Германия по море.

САЩ и други държави през декември стартираха мисия, която да разсее опасенията от блокиране на една от най-натоварените търговски артерии.

Но някои съюзници на Вашингтон, по-точно европейски, имат резерви относно плана, който включва американски и британски ракетни удари по позиции на хутите, и не одобряват идеята да са под командването на САЩ.

Сред участниците в мисията на ЕС "Аспидес" (защитник – б.р.) са Франция, Гърция и Италия. Първоначално тя ще включи три плавателни съда под командването на ЕС.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна