Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън е настоявал многократно пред Нетаняху за временно прекратяване на огъня в Газа

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че е имал обширни разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху през последните дни, в които той е настоявал за временно прекратяване на огъня в Ивицата Газа, предаде Ройтерс.

Администрацията на Байдън подтиква Израел да предприеме хуманитарна пауза, която ще позволи освобождаването на заложници, които все още се държат от "Хамас", месеци след смъртоносната атака на палестинската въоръжена група на 7 октомври в Израел.

"Проведох обстойни разговори с министър-председателя на Израел през последните няколко дни и изказах аргументи и съм много твърд в това, че трябва да има временно прекратяване на огъня, за да се освободят палестински затворници в замяна на освобождаването на заложниците, държани от "Хамас"", посочи Байдън пред репортери в Белия дом.

В четвъртък Байдън отново е казал на Нетаняху, че не трябва да продължава с военни действия в град Рафах без надежден и изпълним план за защита на палестинските цивилни, казаха от Белия дом.

Президентът на САЩ също така отбеляза, че не очаква Израел да започне широкомащабна сухопътна инвазия в южната част на ивицата Газа, преди да бъде постигнато споразумението за заложниците.

По-рано беше съобщено, че израелският президент Исак Херцог е провел тайна среща с катарския премиер и министър на външните работи шейх Мохамед бин Абдулрахман бин Джасим ал-Тани, за да обсъдят освобождаването на заложниците.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна