Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Файненшъл таймс": Новият пакет санкции на ЕС срещу Русия включва китайски и индийски компании

Снимка: Алами/Ройтерс

ЕС постигна съгласие за нов пакет санкции срещу Русия, който за първи път е насочен и към китайски и индийски компании, обвинени в подкрепа на военните усилия на Москва, съобщава "Файненшъл таймс".

Мерките, които ще бъдат обект на 13-ия пакет от санкции, наложени от Брюксел в отговор на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, са насочени към близо 200 физически и юридически лица, но не включват каквито и да е мащабни икономически мерки, насочени към ключови промишлени сектори.

"Трябва да продължим да деградираме военната машина на Владимир Путин и да поддържаме голям натиск върху Кремъл", посочи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, коментирайки санкционното споразумение, като добави, че мерките също така целят "достъпа на Русия до дронове".

Официалните представители на ЕС също така обсъждат нов пакет от санкции в отговор на смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални в сибирски затвор през миналата седмица. Обединеното кралство вече наложи санкции на шестима ръководители на затворническата колония, където умря Навални.

Включването на китайски и индийски компании в новия санкционен пакет идва в момент, когато ЕС и неговите партньори от Г-7 се опитват да прекратят използването на трети страни и транзитни маршрути от Русия, за да избегне съществуващите санкции, предназначени да възпрепятстват нейната военна икономика.

Брюксел се отказваше дълго време от плановете си да санкционира компании от континентален Китай под натиск от страни членки, включително Германия, които се страхуваха от противодействие от страна на Пекин. Но продължаващата способност на Русия да произвежда голям брой дронове, ракети, танкове и други оръжия въпреки широките забрани на западната търговия оказва натиск върху столиците на Г-7 да увеличат усилията си срещу укриването на данъци, отбелязва "Файненшъл таймс".

Според документи, с които разполага финансово издание, 13-ият пакет санкции на ЕС ще бъде насочен към три компании в континентален Китай и една в Индия, заедно с бизнеси в Шри Ланка, Турция, Тайланд, Сърбия и Казахстан.

В същото време целенасочени бизнеси ще бъдат засегнати от търговски ограничения, след като бъдат идентифицирани като помагащи за доставка на оборудване, особено електроника и микрочипове, използвани от Русия за производство на оръжия или друго оборудване, използвано във войната й срещу Украйна.

"Също така е уместно в този списък да се включат някои други субекти в трети страни, които косвено подкрепят военния и индустриален комплекс на Русия... чрез търговия с такива компоненти", се посочва в предложението за новия пакет от санкции.

Споразумението в ЕС от сряда ще позволи мерките да бъдат официално одобрени преди втората годишнина от пълномащабното нахлуване на Москва на 24 февруари.

Конкретните имена на физическите и юридическите лица, подлежащи на санкции, ще бъдат публикувани, когато 13-ият пакет бъде публикуван в официалния вестник на ЕС.

Новият пакет ще увеличи общия брой на лицата и организациите, санкционирани от ЕС в отговор на агресията на Русия срещу Украйна, до около 2000.

Споразумението беше постигнато, след като миналата седмица Унгария се отказа от опозицията си срещу пакета. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна