Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шмигал приветства предварителното споразумение на ЕС за вноса на украински земеделски продукти

Денис Шмигал, украински премиер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският министър-председател Денис Шмигал приветства като "добра новина" предварителното споразумение в сряда на ЕС за вноса на земеделски продукти, заявявайки, че това ще позволи на Украйна да подкрепи своите производители и да поддържа нивата на износа си, съобщава Ройтерс.

Споразумението ще предостави на украинските производители на храни безмитен достъп до пазарите на ЕС до юни 2025 г., но с нови ограничения, наложени на някои продуктови групи, след месеци на протести на европейски фермери срещу екологичните разпоредби и евтиния внос.

Шмигал, който е на посещение в Брюксел, очаква договореностите да бъдат одобрени от Европейския парламент следващия месец, написа той в приложението за съобщения Telegram.

"Този "икономически безвизов режим" ще ни позволи да запазим динамиката на нашия износ, ще подкрепим украинските производители и ще укрепим основата за по-нататъшна интеграция в единния пазар на ЕС", написа той.

Преговарящите от Европейския парламент и белгийското председателство на ЕС се споразумяха за ограничаване на вноса на украински овес, царевица и мед, като използват лимит, базиран на средните нива от 2022 г. и 2023 г.

През януари Европейската комисия предложи да се добави и "спешно прекъсване" на вноса на птиче месо, яйца и захар, което да доведе до въвеждане на мита, ако внесените количества надвишават средните нива от 2022 и 2023 г.

Украински официални лица отказаха да коментират тези възможни ограничения на вноса, посочва Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна