Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия свива износа на дизел по море след украинските атаки по рафинерии

Снимка: Ройтерс

Русия планира да намали ежедневния износ на дизел от свои ключови западни пристанища през април до най-ниското ниво от пет месеца, след като украинските атаки с дронове срещу рафинериите и сезонната поддръжка рязко понижиха нивата на преработка на суров петрол в страната, съобщава Блумбърг.

Товаренето на дизелово гориво от трите големи пристанища на страната на Черно и Балтийско море, включително някои обеми с произход от Беларус, се очаква да спадне до около 2,29 млн. тона този месец, според данни на индустрията, видени от Блумбърг.

Това се равнява на малко над 569 хил. барела на ден, което е спад от 21% в сравнение с реалния дневен износ от около 724 хил. барела от същите пристанища през март, показват изчисления, базирани на данни на фирмата за анализ на корабоплаването Kpler.

Русия намалява доставките на дизел по море, след като седмичните нива на преработка на суров петрол спаднаха до 10-месечно дъно в резултат на украинските атаки с дронове по руски рафинерии през последните седмици. Сезонните ремонти, които са предвидени да продължат през лятото, временно намалявайки преработката на суров петрол в някои руски рафинерии, също оказва натиск върху руските дизелови потоци.

Русия вече не изпраща дизел в Европа поради западните енергийни санкции. Въпреки това, по-малките дизелови потоци от един от най-големите производители на гориво в света ще повишат нестабилността на пазара, който вече е засегнат от атаките на йеменските хути срещу корабоплаването в Червено море и временни прекъсвания на работата на регионални рафинерии.

Блумбърг цитира руски медии, според които вицепремиерът Александър Новак е посочил, че засега Русия няма планове да забранява износа на дизелово гориво.

"Ние произвеждаме достатъчно дизел, два пъти повече от нуждите на вътрешния пазар", каза Новак в Москва, цитиран от руската държавна информационна агенция ТАСС. Ако Русия наложи забрана (на износа), руската рафинираща индустрия ще се сблъска с презапасяване, посочи още той.

Планът за износ на дизел през април, видян от агенция Блумбърг, показва само потоци, доставени до трите ключови вътрешни пристанища по тръбопровод. Това не включва по-малки обеми, изпратени до експортни пунктове по железопътен транспорт и извън системата за нефтопродуктопроводи на "Транснефт". Действителните потоци могат да се различават в зависимост от времето и търсенето от чуждестранни клиенти.

"Транснефт", която съставя графиците за товарене, не отговори веднага на запитване на Блумбърг за коментар на последната информация. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна