Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай е продал рекордна сума американски облигации с цел диверсификация на активите си

Снимка: Ройтерс

Китай е продала рекордно количество американски държавни съкровищни облигации и облигации на американски агенции през първото тримесечие на 2024 г., което подчертава политиката на азиатска държава да диверсифицира своите активи, докато търговското напрежение межди Пекин и Вашингтон се засилва, съобщава Блумбърг.

Пекин е пласирал американски ценни книжа за общо 53,3 милиарда долара през първите три месеца на годината, сочат изчисления, базирани на последните данни от Министерството на финансите на САЩ. Белгия, често разглеждана като попечител на активите на Китай, е продал за сметка на Пекин американски държавни облигации на стойност 22 милиарда долара през същия период.

Инвестициите на Китай в САЩ отново привличат вниманието на инвеститорите на фона на признаци, че напрежението между най-големите икономики в света може да се влоши. По-рано тази седмица президентът Джо Байдън обяви мащабни увеличения на митата върху вноса на набор от китайски стоки, докато неговият предшественик Доналд Тръмп каза, че ако бъде отново избран на поста, може да наложи данък от над 60% върху китайските стоки.

"Тъй като Китай продава американски ценни книжа, въпреки факта, че сме по-близо до цикъл от страна на Федералния резерв на понижаване на лихвените проценти, това показва ясно намерение за диверсификация от притежанията в щатски долари", посочи Стивън Чиу, главен азиатски валутен и лихвен стратег в Блумбърг. "Продажбата на американски ценни книжа от Китай може да се ускори с възобновяването на търговската война между Вашингтон и Пекин", особено ако Тръмп се върне като президент", добави той.

И докато Китай продава активите си в долари, неговите запаси от злато се увеличиха в официалните резерви на азиатска държава. Делът на благородния метал в китайските резерви се покачи до 4,9% през април, което е най-високото ниво от 2015 г. насам, според данни на Китайската централна банка.

Китай и държавите с близки връзки с него са увеличили запасите си от злато във валутни резерви от 2015 г. насам, докато страните от т.нар. "американски блок" ги поддържат като цяло стабилни, посочи по-рано този месец Гита Гопинат, първи заместник-управляващ директор на Международния валутен фонд. "Това предполага, че покупките на злато от някои централни банки може да са били водени от опасения относно риска от западни санкции", каза още тя.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна