Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

VII-та Национална конференция: Пролетни алергологични дни се проведоха в Банско

VII-та Национална конференция: Пролетни алергологични дни в Банско
Снимка: Мария Стефанова

140 алерголози, членове и гости на Българското дружество по алергология, специалисти по здравни грижи и УНГ и изтъкнати гост-лектори от Европа участваха в VII-та Национална конференция: Пролетни алергологични дни в Банско. 

Доклади и презентации изнесоха европейските специалисти д-р Томас Бутгерайт от Института по алергология към Медицинския университет Шарите (Charité) в Берлин, Германия, д-р Кристиан Лупинек от Виена, с множество изследвания в областта на предклиничната и транслационната алергология и притежател на три патента, свързани с лечението на алергиите,  проф. д-р Инна Гогунская - заместник-директор на Центъра за алергични заболявания на горните дихателни пътища, Държавен институт по отоларингология на Националната академия на медицинските науки на Украйна. Проф. Гогунская е почетен доктор на Украйна, главен изследовател на множество международни клинични изпитвания.

VII-та Национална конференция: Пролетни алергологични дни в Банско

В тридневния форум членовете на Българското дружество по алергология и гостите на конференцията дискутираха новостите при лечението на тежката астма у нас, нов подход в терапията на наследствения ангиоедем и молекулярната алергология, бяха докладвани и разисквани резултати от Украйна, както и принципите и приложението на молекулярната алергична диагностика.

Участниците в пролетните алергологични дни, говориха и за българската азбука, в навечерието на 24 май -  най-хубавият български празник, в който честваме делото на светите първоучители Кирил и Методий. Презентацията на доц. д-р Анна Валериева бе приятна изненада по пътя на буквите - "А" за алергии, "Б" за България.

При закриването на VII-та Национална конференция, председателят на Българското дружество по алергология проф. д-р Мария Стаевска съобщи, че Есенните алергологични дни ще се проведат от 14 до 17 ноември в София.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна