Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаб растеж на цените в британските магазини

Снимка: Ройтерс

Цените в британските магазини се повишиха през май с най-бавния темп от две и половина години насам, което показва, че темпът на инфлация в сектора се е върнал към нормалното след силния скок пред това, съобщава Британският консорциум за търговия на дребно (BRC), цитиран от Ройтерс.

Като последен знак за отслабване на инфлационния натиск, който ще бъде приветстван от Английската централна банка, годишната ценова инфлация в магазините се забави през май до 0,6% от 0,8% през април, което е най-слабото увеличение от ноември 2021 г., посочва BRC.

В същото време цените на нехранителните стоки се понижиха през настоящия месец с 0,8% на годишна база след спад с 0,6% месец по-рано.

Инфлацията при храните пък се забави за 13-и пореден месец до 3,2% от 3,4%, достигайки най-ниското ниво от февруари 2022 г.

"След няколко месеца на спад на цените на суровините сега виждаме как инфлацията при храните се стабилизира и търговците на дребно продължават да прехвърлят ценовите намаления към купувачите", посочи Майк Уотсън, ръководител на бизнес анализите в компанията NielsenIQ, който предоставя данни за BRC.

"Въпреки че инфлационният натиск намаля и има известно подобрение в настроенията на купувачите, неподходящото за сезона време намали продажбите на дребно, така че по-ниските цени изглежда ще продължат и промоционалната дейност вероятно ще увеличи и ще стимулира търсенето", добави той.

Английската централна банка обмисля кога трябва да предприеме първото от 2020 г. насам намаление на лихвите ставки. АЦБ се фокусира по-специално върху цените в сектора на услугите във Великобритания, които бележат растеж от близо 6% в контраст с по-рязкото охлаждане на растежа на цените на стоките, отбелязва Ройтерс. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна