Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споразумение между ЕС и Австралия за критичните минерали с цел диверсификация на веригите на доставки

Снимка: consilium.europa.eu

Австралия и Европейският съюз постигнаха споразумение за засилване на сътрудничеството и инвестициите в критични минерали, като част от стремежа на западните държави да разхлабят "хватката" на Китай върху веригите на доставки на материали, които са от съществено значение за високотехнологичното и екологично производство, съобщава Блумбърг. 

Канбера и Брюксел подписаха във вторник меморандум за разбирателство, който ще бъде последван от съвместно разработване на "конкретни действия" през следващите шест месеца за подобряване на сътрудничеството по проекти за критични минерали.

"Австралия е съмишленик и световен лидер, когато става дума за критични суровини", посочи еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис и добави: "Това партньорство бележи голяма стъпка напред в нашите усилия да осигурим по-устойчиви доставки на критични суровини за ЕС, като същевременно насърчаваме инвестициите в Австралия".

САЩ и техните съюзници работят през последните години за създаване на алтернативни източници на критични минерали като литий, кобалт и никел, които се използват в производството на оборудване, включително компютърни чипове, слънчеви панели, вятърни турбини, електрически мрежи,  електромобили и военна техника. В момента Китай контролира голяма част от доставките, оставяйки САЩ потенциално изложени на експортни ограничения предвид засилващата се стратегическа конкуренция между Вашингтон и Пекин, отбелязва Блумбърг.

Достъпът до критични материали се превърна в сериозна загриженост за ЕС поради потенциала Китай да използва като оръжие своето господство в сектора.

Зависимост на ЕС от китайски критични минерали (в %)


В същото време Австралия има огромни, до голяма степен неизползвани находища на няколко критични минерала и се опитва да изгради местната си индустрия чрез финансиране и данъчни стимули, включително нови мерки, обявени в бюджета на страната по-рано този месец.

Съгласно меморандума за разбирателство, подписан във вторник, Австралия и ЕС ще се стремят да увеличат инвестициите в критични минерални проекти, включително съвместни предприятия, както и да си сътрудничат в областта на научните изследвания и иновациите. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна