Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Несъвършенствата като двигател в танца

Перфектни тела – какво се крие зад труда на професионалните танцьори?

Снимка: toplocentrala.bg

Фотографската изложба "Перфектни тела" на хореографа и визуален артист Коста Каракашян и фотографа Алекс Костадинов изследва начина, по който танцовите артисти разглеждат и оценяват сами телата си. Танцуващото тяло бива наблюдавано, коментирано, манипулирано и отхвърляно многократно в рамките на танцовата кариера под погледите на преподаватели, публика и колеги.

Изложбата цели да предизвика публиката и танцьорите, които участват в нея да преосмислят концепцията за перфектното тяло като едно силно и устойчиво тяло. Вдъхновението за проекта идва от дългогодишния опит на Коста Каракашян като професионален танцьор и полемиката около телата на танцьорите като едновременно атлети и артисти. Телата, които са пред обектива са на танцьори, на които многократно е казвано, че имат "грешното" тяло за успешна танцова кариера. Всеки от тях позира за два вида портрети – такива, които ги сблъскват с тези черти на телата им, които са били повод за угризение, и такива, в които оставят жизнената сила на танца да ги води свободно.


"Танцьорите са не само артисти, но и атлети, които трябва да поддържат един почти невъзможен баланс от сила, лекота, грация и красота в тяло, което трябва да бъде и издръжливо. Повечето танцьори, често заради негативни коментари от преподаватели или колеги, имат проблеми с приемането на тялото си. Искахме да изследваме всичките тези емоции и да създадем една безопасна среда за танцьорите, които се включиха в нашата отворена покана да изследват своите взаимоотношения с телата си и да отворим диалог и с публиката за невидимите трудности зад красотата на танцовото изкуство.", споделя хореографът Коста Каракашян.

"Перфектни тела" може да разгледаме до 9 юни в галерия "Куб" в Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" в София.

Снимки: РЦСИ "Топлоцентрала", ФС на Коста Каракашян
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна