Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коалиционните преговори между ВМРО-ДПМНЕ и ЗНАМ са на финала

Африм Гаши е избран за председател на парламента на РСМ

Африм Гаши, архив.
Снимка: БГНЕС

Африм Гаши беше избран за председател на парламента на Република Северна Македония, съобщава БГНЕС. Той вече подаде оставка като председател в своята партия "Алтернатива", тъй като председателят на парламента на РСМ не може да има пост в политическа партия, отбелязват местните медии. 

Кандидатурата му беше подкрепена от 76 депутати, а шестима бяха "против". Нямаше въздържали се. В парламента присъстваха 116 народни представители.

След гласуването депутатите от "Левица" демонстративно напуснаха заседанието.

Същевременно стана ясно, че освен с коалицията от политически партии на етническите албанци ВЛЕН (Заслужава си), ВМРО-ДПМНЕ - формацията, която спечели изборите, води преговори за съставяне на правителство на РСМ и с движението ЗНАМ, което има шестима депутати. Преговорите са във финална фаза, каза в интервю за ТВ Сител Весна Бендевска, която е част от преговорния екип на ЗНАМ.

"Към тези преговори подходихме много сериозно. Официално ги започнахме в събота (25 май), но в кратък период вече можем да кажем, че преговорите между движението ЗНАМ и ВМРО-ДПМНЕ са във финална фаза", каза Бендевска.

Въпреки твърденията в местни медии, че ЗНАМ ще получи министерството на администрацията и правосъдието, а самата Бендевска ще бъде бъдещият министър на правосъдието, тя заяви, че по време на преговорите не са обсъждани конкретни ресори, а "приноса на платформата и политическите принципи на движението ЗНАМ и възможността те станат част от бъдещата правителствена програма", отбелязва БТА.

Весна Бендевска е бивш депутат от СДСМ и председател на Комисията за превенция и защита от дискриминация, а със създаването на ЗНАМ на Максим Димитриевски бе избрана за зам.-председател на партията. Бендевска беше водач на листа и избрана за депутат от ЗНАМ в новия парламент на Република Северна Македония. 

Междувременно президентът на Северна Македония:

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени