Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ройтерс: ЕЦБ ще понижи лихвите през юни, възможни са още две намаления през септември и декември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Намаляването на лихвените ставки на Европейската централна банка на заседанието на 6-и юни изглежда гарантирано, според всички 82-ама икономисти, анкетирани от Ройтерс, като мнозинството от тях също така прогнозират още две намаления през септември и през декември.

Участниците на финансовите пазари обаче оценяват общо само две намаления на лихвените ставки от ЕЦБ през 2024 г., което представлява необичайна ситуация, при която икономическите анализатори очакват повече лихвени съкращения, отколкото търговците.

Въпреки обнадеждаващите признаци за отслабване на инфлацията, неотдавнашното ускоряване на растежа на заплатите в еврозоната повдигна въпроси за това колко бързо ЕЦБ може да понижи лихвите. През последните месеци редица членове на ЕЦБ направиха множество намеци, че на заседанието през юни централната банка ще стартира цикъл на разхлабване на паричната и лихвена политика.

Според проведената между 21 и 28 май анкета на агенция Ройтерс, всичките 82-ама респонденти прогнозираха, че на 6-и юни ЕЦБ ще намали лихвената си ставка по депозитите с 25 базисни пункта до 3,75%.

Дебатът за по-нататъшната възможност на ЕЦБ да понижи лихвените си ставки обаче стана по-разгорещен, тъй като Федералният резерв на САЩ продължава да не дава ясни индикации относно времето на първото съкращаване на основната американска лихва. Финансовите пазари очакват това първо понижение на лихвите от Фед да бъде факт през септември или дори да бъде отложено за ноември.

Въпреки това мнозинството от анкетираните от Ройтерс икономисти (цели 55 от общо 82), очакват Управителният съвет на ЕЦБ да намали евролихвите още на два пъти тази година - най-вероятно през септември и декември.

Високите очаквания за три понижения на лихвите от ЕЦБ до края на 2024 г. идват, тъй като някои икономисти намалиха досегашните си прогнози за намаляване на лихвите с 100 или дори повече базисни пункта през настоящата година. Сега едва 22% от анкетираните икономисти виждат общо понижаване на депозитната лихва от настоящото рекордни високи ниво от 4,00% до или дори под нивото от 3,00% до края на 2024 г., в сравнение с близо 40% на това мнение само месец по-рано, отчита Ройтерс.

Прогнози за депозитната лихва на ЕЦБ в края на 2024 г. (проучвания през март, април и май)


Средните прогнози на 35 от анкетираните икономисти сочат, че в предстоящия цикъл на понижаване на лихвите те ще бъдат намалени сумарно със скромните 150 базисни пункта (понижение на депозитната лихва до 2,5% от текущите 4%) на фона на агресивното има повишение от страна на ЕЦБ между юли 2022 г. и септември 2023 г. с цели 450 базисни пункта.

Растежът на заплатите обаче се очаква да остане над нивото от 3%, което ЕЦБ смята за съвместимо с инфлационната цел от 2 на сто, поне до 2026 г. Това предполага, че инфлацията може да остане относително висока за по-дълго време.

Междувременно инфлацията в еврозоната се очаква да нарасне до 2,5% през май от 2,4% през април, като не се очаква да падне до целевото ниво от 2% поне до третото тримесечие на 2025 г.

Проучването на Ройтерс също така отчита, че анкетираните икономисти залагат на икономически растеж от по 0,3% през второто и третото тримесечие на 2024 г. след по-добро от очакваното повишение с 0,3% през първите три месеца на годината. За цялата настоящата година се очаква икономически растеж от 0,7 на сто.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна