Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8% от предприятията в ЕС са използвали ИИ технологии през 2023 г., а в България - 3,6%

Евростат

През 2023 г. 8% от предприятията в ЕС с 10 или повече служители са използвали технологии за изкуствен интелект (ИИ или AI), за да управляват своя бизнес, като България е на едно от последните места с 3,6%, показват данни на официалната европейска статистика Евростат.

Изкуственият интелект се отнася до системи, които използват технологии като анализ на текст (или извличане на текст - трансформиране на неструктуриран текст в структурирани данни за лесен анализ), компютърно зрение (позволяващо на компютрите да идентифицират и разбират обекти и хора в изображения и видеоклипове), разпознаване на реч, генериране на естествен език, машинно обучение и задълбочено обучение за събиране и/или използване на данни за прогнозиране, препоръчване или вземане на решения.

Най-висок дял на предприятия с 10 или повече служители, използващи AI технологии, е в Дания (15,2%), следвана от Финландия (15,1%) и Люксембург (14,4%).

В същото време най-нисък процент на предприятията, използващи технологии с изкуствен интелект, са отчетени в Румъния (1,5%), България (3,6%), Полша (3,7%) и Унгария (също 3,7%).


Що се отнася до типа AI технология, използвана от тези предприятия през 2023 г., автоматизирането на различни работни потоци или подпомагането при вземането на решения (базирана на AI софтуерна роботизирана автоматизация на процеси) е най-използваната технология с изкуствен интелект, като 3% от предприятията са я използвали през миналата година. Следва ИИ технологията за извършване на анализ на писмения език (2,9% от предприятията в ЕС) и машинно обучение (2,6%).

Други видове използвани технологии с ИИ включват преобразуване на говорим език в машинно четим формат (2,5% от предприятията са използвали т.нар. разпознаване на реч), разпознаване на изображения и обработка на изображения (2,2%), генериране на писмен или говорим език (2,1%) и позволяване на физическо движение на машини чрез автономни решения, базирани на наблюдение на околната среда, като автономни роботи, самоуправляващи се превозни средства и автономни дронове (0,9%).


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна