Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рияд планира да стартира в неделя продажби на акции на компанията Saudi Aramco за 10 млрд. долара

Снимка: Ройтерс

Саудитска Арабия се готви официално да стартира вторично предлагане на акции на петролния гигант Aramco в неделя, като чрез подобна продажба могат да бъдат събрани повече 10 милиарда долара и тя може да се нареди сред най-големите по рода си сделки през последните години, съобщава Блумбърг.

Правителството в Рияд планира да стартира процес по приема поръчки до следващия четвъртък, заявиха пред агенцията неназовани лица, запознати с въпроса. Сделката привлича неофициален интерес от страна на инвеститори от Близкия изток и Европа на обща стойност над 10 милиарда долара, казаха още те.

Все още не са взети окончателни решения за периода на предлагане на акциите, като условията на сделката, включително нейният размер, могат да се променят, посочиха източниците на Блумбърг.

Агенцията отбелязва, че на този етап от Aramco не коментират информацията.

Предлагането на акции на вторичния пазар се очаква да дойде дни, след като акциите на Aramco спаднаха до най-ниско ценово ниво от повече от година. Отварянето на сделката ще съвпадне и със важната среща на ОПЕК + в неделя, на която ще се обсъжда политиката за добив на петрол за следващите месеци, като повечето анализатори очакват петролния картел да запази досегашното доброволно ограничаване на добива с около 2,2 млн. барела на ден. Това би запазило производството на Саудитска Арабия близо до най-ниското ниво от близо три години, след като самото кралство се ангажира досега да съкрати петролното си производството с около 1 млн. барела дневно.

Евентуалното предлагане на акции ще дойде почти пет години след като Саудитска Арабия набра около 30 милиарда долара при първоначалното набиране на капитал (IPO) на компанията Aramco, което представляваше най-голямата продажба на акции в света.

Постъпленията от продажбата на акции ще помогнат за финансирането на големи инициативи, свързани с трансформацията на най-голямата икономика в Персийския залив, която е по средата на многотрилионна реформа. Плановете на престолонаследника Мохамед бин Салман включват навлизане в областта на изкуствения интелект, спорта, туризма, както и проекти като разработването на градската зона Neom за 1,5 трилиона долара.

Сделката идва в решаващ момент за кралството, което държи 82-процентен дял в Aramco на стойност 1,9 трилиона долара. Цените на суровия петрол са под нивата, от които правителството се нуждае, за да балансира бюджета си, а Саудитска Арабия изостава от целта си за привличане на повече от 100 милиарда долара годишно преки чуждестранни инвестиции.

Правителството в Риад се нуждае от петрол от близо 100 долара за барел, за да покрие плановете си за разходи, според данни на Международния валутен фонд. Глобалният петролен бенчмарк Брент обаче в момента е на нива около 83 долар за барел, като се очаква да се търгува близо 79 долара през 2025 г. и до 75 долара през 2026 г., според анализаторски оценки, събрани от Блумбърг.

В същото време производството на петрол на Aramco е ограничено от политиката на ОПЕК +, тъй като де факто лидерът на групата в лицето на Саудитска Арабия се опитва да съживи пазара и да повиши цените. Компанията вече има голям неизползван производствен капацитет и по-рано тази година беше наредено от правителството да спре по-нататъшното разширяване на капацитета.

На този фон и с оглед на въпроси относно изменението на климата и бъдещето на изкопаемите горива, офертата за вторично предлагане на акции ще постави на изпитание апетита на глобалните инвеститори. IPO-то на Aramco преди 5 години разчиташе най-вече на местни инвеститори, които бяха изправени пред натиск от страна на правителството да подкрепят сделката, след като повечето чуждестранни финансови мениджъри се отказаха.

Въпреки огромните изплащания на дивиденти на компанията, нейните акции са с почти 50% по-скъпи като съотношения цена/печалба спрямо тези на Exxon Mobil Corp. и двойно по-скъпи спрямо тези на Shell Plc.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна