Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобрение на бизнес климата в България

През май стопанската конюнктура в страната се подобри за втори пореден месец, като се наблюдава подобрение на бизнес климата в търговията на дребно, строителството и сектора на услугите, но при спад в промишлеността.

В същото време очакванията в строителството, промишлеността и в сферата на услугите са за запазване на цените през следващите три месеца, докато търговците на дребно предвиждат леко увеличение.

Това показват резултати от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата през май се повишава с 0,6 пункта спрямо април, когато нарасна с 1,8 пункта, достигайки ниво от 25,4% спрямо 24,8% месец по-рано. По този начин показателят се задържа за пети пореден месец от началото на годината над неговото дългосрочно осреднено ниво.


Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, обаче се понижи през май с цели 6,9 пункта спрямо април, когато се повиши с 1,2 пункта, достигайки до едва 17,8% спрямо 25,4% месец по-рано. Това е най-ниското ниво на индекса от последните месеци на 2022 г. насам, като спадът се дължи на негативните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия. Според тях, има намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено с влошени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Най-сериозните затруднения за дейността в промишления сектор остават свързани с несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, посочени съответно от 50,3% и от 30,7% от промишлените предприятия.

По отношение на продажните цени в промишлеността мениджърите предвиждат те да се запазят без промяна през следващите три месеца.


През май показателят "бизнес климат в строителството" нараства с цели 4,8 пункта след повишение с 1,1 пункта през април, достигайки 31,4% спрямо 26,6% месец по-рано. Това е най-високото ниво на индекса от първата половина на 2021 г. насам и е в резултат на позитивните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията, като по-благоприятни са и прогнозите им относно строителна активност през следващите три месеца. Анкета на НСИ обаче регистрира увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и цените на материалите продължават да бъдат основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса в сектора. Отчита се и известно засилване на негативното въздействие на фактор "конкуренция в бранша".

Мениджърите в строителството също очакват запазване на ценовото равнище през следващите три месеца.


Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" скочи през май с цели 10,9 пункта до 40,6% от 29,7% през април, достигайки най-високо ниво от първите месеци на 2020 г. - точно преди да последва краткотраен драматичен срив на индекса с началото на коронавирусната пандемия. Солидното повишаване на индекса през май се дължи на оптимистичните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянията на предприятията. Позитивни са и прогнозите им за обема на продажбите и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

Основната пречка за дейността на предприятията през май е конкуренцията в бранша, която измества на втора позиция несигурната икономическа среда, следвана от факторите "недостатъчно търсене" и  "недостиг на работна сила".

Прогнозите на търговците на дребно са за леко увеличение на цените през следващите три месеца.


Съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се повишава през май с 1,3 пункта до 19,6% от 18,3% през април, достигайки най-високо ниво от първата половина на 2019 г. Поредното подобрение на бизнес климат в услугите се дължи на по-благоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на техните предприятия. Подобряват се и мненията им за настоящото търсене на услуги, докато очакванията за следващите три месеца се изместват към по-умерени мнения.

Основните проблеми за развитието на бизнеса продължават да бъдат несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и конкуренцията в бранша.

Преобладаващата част от мениджърите в сферата на услугите очаква запазване на ценовото равнище през следващите три месеца.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна