Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скулптурите на Павел Койчев гледат, приютяват и звучат

16
Снимка: Ани Петрова

Навършиха се 20 години от основаването на софийската галерия "Ракурси". За да отбележи юбилея, галерията покани големия наш скулптор Павел Койчев да направи изложба, която беше открита преди два дни. А той е рожденик днес! Честит да е!


Павел Койчев е избрал да покаже в експозицията свои ранни произведения от бронз от 1990-1991 година. Тези скулптури, някои от които е развил през годините в различни материали, мащаб и контекст, сега представя в среден размер пластики от бронз от три емблематични цикъла: "Наблюдател", "Вместилище" и "Звън".


"Общото в тях е извеждането на формата като "чиста" пространствена наличност, извън артикулирането ѝ по линията фигуративност-език, пише в словото си за изложбата Георги Лозанов. В израз сякаш на Витгенщайновата склонност на скулптора да мълчи за онова, за което не може да се говори, не ти позволява да намериш подходяща дума в отговор на въпроса: какво е това? То е форма, свалила белезите на тукашността, която в трите цикъла съответно сама е започнала да гледа, приютява и звучи", продължава доц. Лозанов и определя така ролята му в съвременното ни изкуство: "Сред причините за уникалната роля на Павел Койчев в изкуството днес е преодоляването на естетическата дистанция между пластическо и концептуално".


Чуйте как Павел Койчев говори за тези свои по-ранни творби, които, както казва друг голям български артист Емил Попов "носят дългото време в себе си".

Снимки: Ани Петрова
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна