Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кадрите с насилие от детска градина във Велинград са заснети най-малко преди два месеца

На свикано от кмета Костадин Коев заседание на комисията за детето към местната администрация са изслушани представители на всички компетентни и заинтересовани институции по казуса.
Снимка: БТА

Прокуратурата и полицията разследват дали в детската градина "Фантазия" във Велинград е било упражнявано насилие върху деца от страна на персонала, след като в социалните мрежи бяха разпространени видеоклипове, на които се вижда как възпитателка удря дете и го дърпа за косата.

Възпитателката от видеото беше задържана за едно денонощие, а директорката на детското заведение е била разпитана в полицията. Към момента няма повдигнати обвинения.
Днес са били разпитани общо 10 души, по-голямата част от тях са служители на детското заведение.

Районният прокурор на Пазарджик Радослав Бакърджиев съобщи, че разпространените записи са направени най-малко преди два месеца:

"Тъй като детето от близо два месеца не е посещавало детската градина. За нас по-важното е кой ги е заснел, защо са се появили тези клипове, защо точно сега. На този етап ние не разполагаме с други сигнали, че върху други деца е упражнено каквото и да било насилие"
Битото момченце, което се вижда на единия клип, е на 5 години и има данни, че се отглежда от приемно семейство, заради което е със специален статут. Ще се провери и при какви условия се отглежда в семейството. 

В хода на разследването ще бъдат назначени и технически експертизи.  Ако се докаже вина, наказанието в този случай е до 3 години затвор за длъжностно лице.

Кметът на Велинград Костадин Коев също разпореди проверка на случая. На този етап възпитателката ще бъде дисциплинарно уволнена, а директорът на детската градина ще бъде наказан със "забележка".
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна