Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба "Избори" в обновената Художествена галерия в Казанлък

Преди 123 години в Казанлък от Петър Топузов и Иван Енчев-Видю е поставено началото на колекцията, която е в основата на първата по рода си институция у нас. До днес във фондовете на галерията се пазят 5000 произведения.


"Събирателството и историзирането на творбите са неотменно свързани с жеста на избора. Изборът, който науката описва като единение между познание, инстинкт и чувства. И никъде тази свързаност не е така видима както в света на изкуството." Това пише директорът Пламен Петров в съпътстващия текст за новооткритата изложба "Избори" в Художествена галерия - Казанлък. Още с влизането в централната сграда личи промяната, която е настъпила не само с новата концепция за галерийното пространство, но и с неговото физическо обновяване.


В предстоящите празнични дни за града всички пространства на галерията и нейните филиали: къща музей "Ненко Балкански", къща музей "Дечко Узунов" и музеят на една картина "Ахинора" очакват своите посетители, а екипът ги приветства с призива: "Ела да ти разкажем".

Чуйте Пламен Петров

Снимки: БТА, Александър Иванов
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна