Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Би Би Си: Криптокралицата Ружа Игнатова и връзките ѝ с подземния свят в България

Ружа Игнатова със съоснователя на ОneCoin Карл Себастиян Грийнууд.
Снимка: OneCoin

Безследно изчезналата след измама за около 4,5 милиарда долара критпокралица Ружа Игнатова е била в дълбоки връзки с подземния свят в България и най-вероятно е брутално убита от човека, грижил се за нейната сигурност – Христофорос Никос Аманатидис, се посочва в материал на Би Би Си. 

Тази вечер в рубриката "Панорама" Би Би Си ще излъчи пореден материал за Ружа Игнатова. Неговото съдържание обаче вече е качено на страницата на медията и в него се търси отговор на въпроса - успяла ли е Ружа Игнатова да се порадва на откраднатите милиарди, или е била убита от хората, на които е платено да я пазят. 

Медията припомня, че когато следователи от САЩ и Германия са тръгнали по нейните следи, тя е взела рано сутринта в един октомврийски ден през 2017 година полет на Ryanair от София до Атина, за да не бъде видяна никога повече.  

За да разбере истината, Би Би Си разследва нейния вътрешен доверен кръг. Така научава, че човекът, на когото е възложена ролята да пази Игнатова, е Христофорос Никос Аманатидис, по-известен като Таки. От документите, повечето от които български, може да се заключи, че Таки е използвал финансовата мрежа на OneCoin на Игнатова за пране на приходите от наркотрафик.

В родната си България Таки има почти митичен статут. Той е широко заподозрян като ръководител на българска организирана престъпна организация и контрабандист. Той и сътрудниците му са били разследвани за въоръжени грабежи, контрабанда на наркотици и убийства, но никога не е бил успешно обвинен за каквото и да било. Смята се, че Таки живее в Дубай.

Български източник, близък до Игнатова, е казал пред Би Би Си, че тя може да е плащала на Таки до 100 000 евро на месец за охрана. В документ от информатор на полицията обаче се казва, че той чул зетя на Таки пиян да казва, че Игнатова е била убита по заповед на Таки в края на 2018 година, а тялото ѝ е разчленено и изхвърлено от яхта в Йонийско море. 

Автентичността на полицейския документ е потвърдена от български служители, а множество престъпни съратници на Таки смятат, че теорията, че той я е убил, е вярна, казва разследващият журналист Димитър Стоянов. Би Би Си обаче уточнява, че не успяла да провери независимо твърдението.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна