Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франкофони създадоха аудиогид за Музея на българския спорт

Снимка: Музей на спорта

Националният музей на спорта, който се намира в сградата на стадион "Васил Левски", вече разполага с аудиогид на френски език. Той бе разработен от студенти от магистърската програма в Специализирания институт на франкофонията по администрация и мениджмънт (СИФАМ), и предоставен на Катя Иванова, директор и уредник на музея.

Аудиoгидът е двуезичен, насочен към широката публика и има за цел да допринесе за повишаване на осведомеността за голямата колекция, която се съхранява в залите. Разработен е в тясно сътрудничество с екипа на музея и дава възможност на посетителите да навигират свободно на двата езика сред стотиците уникални предмети, съхранявани в това емблематично място на българските спортни постижения.

Ива Дикова (вдясно) и Валдерана Естеверне / Снимка: Мария Бояджиева

Как е бил приет и разработен проектът за аудиогида пред БНР-Радио София разказа Ива Дикова, ръководите на проект Европейска платформа за франкофонско обучение в България.

Валдерана Естеверне от Хаити, която учи магистратура в София, заедно с 6 други студенти с желание и интерес е работила по създаването на гида:

"Обвързахме академичните си задължения с допълнителни знания и компетентности, свързани с българската история и с новите технологии.+ (Използван е изкуствен интелект.) Любимият ми експонат е мотоциклетът на Богдан Николов."

Чуйте разговора на Лили Големинова.

  • Националният музей на спорта е създаден през 1962 г. и заема площ от 250 кв. м. Всички негови експонати са събрани благодарение на щедростта на най-известните български спортисти.
    Сред великите шампиони, чиито подвизи са увековечени в музея, са прочутите борци Никола Петров и Дан Колов, ездачът Владимир Стойчев, гребкините Здравка Йорданова и Светла Оцетова, както и бившият министър на младежта и спорта и шампион по спортна стрелба Весела Лечева. Един от акцентите в музея е фланелка на носителя на „Златната топка“ за 1994 г. Христо Стоичков.
По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна