Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на цената на природния газ с над 10% до най-високи нива за годината

Снимка: balkangashub.bg

Природният газ в Европа поскъпва по време на търговията в понеделник с над 10%, достигайки най-високи ценови нива от декември 2023 г. насам, след спад в норвежкото предлагане на синьо гориво.

Норвежкото газопреработвателно съоръжение Нихамна (Nyhamna) беше засегнато от непланирано спиране на работата и не е ясно колко дълго ще продължи. В резултат на това доставките на норвежки газ за Европа са намалели с 14 млн. кубически метра на ден, подчертавайки риска от твърде силното разчитане на един основен доставчик. В същото време норвежкият газов поток към терминала Easington в Обединеното кралство, входна точка за една трета от общите доставки на Великобритания, спадна до нула.

Междувременно вносът на втечнен природен газ (LNG) в Европа е намалял през последните седмици поради по-голямото търсене в Азия, където горещата вълна повишава потреблението синьо гориво с цел охлаждане. Това доведе до засилена конкуренция за LNG товари между Европа и Азия.

Към 13.45 часа българско време фючърсите на нидерландския газов хъб TTF поскъпват с над 10% към 37,75 евро за мегаватчас, като за кратко дори беше достигнат ценови връх от 38,59 евро за MWh - най-високо ниво от 11-ти декември 2023 г.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Прекъсванията показват ключовата роля, която Норвегия играе в снабдяването на Европа със синьо гориво, след като повечето руски тръбопроводни доставки бяха спрени след нахлуването на Москва в Украйна. Дори след енергийната криза пазарът остава много чувствителен към проблеми с доставките и цените реагират бързо, когато има някакво отклонение от планираните планове за сезонна поддръжка.

Норвежката енергийна компания Equinor в момента проучва източника на проблема, съобщава Блумбърг, цитирайки Скар Хансен, старши вицепрезидент по системни операции в Gassco. Проблемът може да е с участък от тръбопровод в находището за природен газ Sleipner в Северно море, който се свързва с Easington и Nyhamna, посочи той и добави, че "все още не е напълно ясно колко време ще отнеме ремонтът".

Gassco посочи на уебсайта си, че Nyhamna и Easington не са достъпни поне до сряда след ограниченията нагоре и надолу по течението.

Поскъпването на природния газ също така подчертава как пазарът остава податлив на изключителна нестабилност, дори при запълнени газохранилища на над 70%, като в същото време се наблюдава и бавно възстановяването на индустриалното търсене в Европа.

Газовите TTF фючърсите се повишиха за три последователни месеца, като само през май скочиха с 18%.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени