Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ: Светът не успява да постига целите за възобновяема енергия до 2030 г.

Снимка: Булфото

Световните планове за чиста енергия все още не достигат почти една трета от това, което е необходимо за постигане на целта за възобновяема енергия за 2030 г., договорена на преговорите за климата на ООН през миналата година, предупреди Международната агенция по енергетика (МАЕ) на фона на срещата тази седмица на делегати от почти 200 държави в Бон, Германия, съобщава "Файненшъл таймс".

"Пазарлъците" за ново споразумение за финансиране на климата и подобрените национални ангажименти за намаляване на емисиите на парникови газове ще се проведат в продължение на 10 дни на преговори, под егидата на ООН, за да положат основите за срещата на върха за климата COP29 в Баку през ноември, отбелязва финансово издание.

Преговорите ще се съсредоточат и върху това как да се гарантира изпълнението на плановете, договорени на срещата COP28 в Дубай миналата година, включително целта за утрояване на глобалния капацитет за производство на възобновяема енергия до поне 11 000 гигавата (GW) до 2030 г.

Данни, публикувани от МАЕ във вторник, обаче показват, че съществуващите политики и оценки на страните предполагат, че до края на десетилетието ще бъдат инсталирани 8000 GW възобновяема енергия. Почти 40% от този капацитет, или 3180 GW, съставляват планове на Китай за слънчева, вятърна и водноелектрическа енергия.

Глобалната цел за възобновяема енергия е "амбициозна, но постижима – макар и само ако правителствата бързо превърнат обещанията си в планове за действие", посочи изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Според ръководената от него агенция, годишното добавяне на възобновяеми мощности се е утроило след Парижкото споразумение от 2015 г. за ограничаване на глобалното затопляне, като цената на слънчевата и вятърната енергия е намаляла с 40 процента. Близо половината от оценяваните страни имат планове да удвоят инсталациите за възобновяема енергия до 2030 г.

Срещу този напредък, допускането на закъснения, недостатъчните инвестиции и проблемите с мрежовата инфраструктура, все още преследват повечето енергийни системи.

Темпът на разгръщане на чиста енергия трябва да се ускори в повечето региони, включително ЕС, САЩ и Индия, посочи МАЕ.

Актуализираните национални планове за декарбонизация, които страните трябва да представят на ООН до началото на 2025 г., трябва да включват повече подробности за техните цели за увеличаване на възобновяемата енергия, препоръчва докладът на МАЕ.

Започвайки срещите в Бон, които отбелязват средата на пътя към COP29, шефът на ООН по климата Саймън Стийл каза, че планетата е на път за "разрушително високото" покачване на глобалната температура от 2,7 градуса по Целзий в индустриалната ера.

Дискусиите започнаха на неблагоприятен фон, отбелязва "Файненшъл таймс". Съветникът по климата на германското правителство (Съвета на експертите по изменението на климата), каза, че е малко вероятно да се постигне целта на Германия за намаление на вредните емисии с 65% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Това изоставане от целта е въпреки забавянето на производството, което допринесе за по-ниските емисии в страната през изминалата година.

Междувременно предупреждения за наводнения бяха издадени за много части на Германия тази седмица, а река Рейн беше затворена за корабоплаване, тъй като нивата на водата бяха твърде високи. В райони на страната имаше периоди на екстремни валежи от началото на годината, в съответствие с глобалните тенденции.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна