Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовият заместник-министър на САЩ Уоли Адейемо:

Американските фирми трябва да засилят спазването на санкциите срещу Русия

Уоли Адейемо, заместник-финансов министър на САЩ
Снимка: Ройтерс

Производителите и дистрибуторите трябва да засилят спазването на свързаните с Русия санкции на фона на войната в Украйна, заяви заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо в интервю за бизнес телевизия CNBC.

Американските компании трябва по-специално да обърнат повече внимание на веригите си на доставки, за да се уверят, че не са съучастници в избягването на санкциите на Русия, наложени заради инвазията ѝ в Украйна, отбеляза Адейемо.

Той също така каза, че производителите на микроелектроника и машинни инструменти трябва особено да засилят съответствието, за да помогнат за прекратяване на доставките на стоки с т.нар. "двойна употреба" за Русия, включително от китайски производители. Спедиторите и дистрибуторите трябва да направят същото, а финансовите институции трябва да разгледат отношенията си с малки и средни банки в "държави, предизвикващи безпокойство", защото Москва търси начини да заобиколи санкциите на САЩ, посочи финансовият заместник-министър. 

Запитан дали производителите и банките в САЩ са съучастници в усилията на Русия да избегне санкциите, Адейемо отговори:

"Всеки път, когато говоря с главен изпълнителен директор на дадена компания, те ме питат какво повече могат да направят? И искам да предам това съобщение не само на тези, които се обаждат, но и на всички изпълнителни директори в нашата коалиция. И това, което трябва да направите, е да обърнете повече внимание на веригите на доставки, а също и на банките, с които работите", каза Адейемо.

Той подчерта, че без доставки на стоки от Китай, включително машини и части за двигатели, руският военно-промишлен комплекс "ще спре". Китай може да има стабилни икономически отношения с Русия, но те не могат да включват стоки, които могат да се използват във военно производство, добави той. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна